Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shakespeare inleder teatervåren

Annons

Pjäser av Shakespeare och Beckett, Mozart-opera, romantisk musik, framförd av Dalasinfoniettan, och en hel del barnteater står på Vansbro teaterförenings program inför våren.

Först ut är Riksteaterns Shakespeare och Beckett, där två av landets mest erfarna skådespelare, Björn Gustafsson och Tomas Hellberg, bjuder på enaktarna Macbeth och Krapps sista band.

Björn Gustafsson inleder med en bearbetad version av William Shakespeares Macbeth. Han använder sig av dockor som markörer och är både berättare och gestaltar de olika rollerna.

Efter pausen tar Thomas Hellberg vid med Samuel Becketts Krapps sista band. En pjäs som handlar om ensamhet, lidande, åtrå, förtvivlan och längtan. Föreställningen besöker Vansbroteatern den 13 februari.

Opera är nästa programpunkt då Riksteatern i samarbete med Folkoperan och Dalasinfoniettan besöker Vansbroteatern den 16 mars med operan, Enleveringen ur Seraljen, av Wolfgang Amadeus Mozart.

Handlingen utspelar sig i den främmande Orienten där den unga damen Konstanze hålls inspärrad i ett harem. Hennes ädle trolovade reser in i mörkrets hjärta för att befria henne. Men kommer han i tid?

Enleveringen ur Seraljen från 1782 har komiska förtecken och gjorde stor succé redan vid premiären i Wien. Operan tillhör Mozarts mest populära verk.

Dalasinfoniettan står även för nästa programpunkt, Romantik och stor orkester, som ges i teatern den 11 april. Konserten är en samproduktion mellan Dalasinfoniettan och Musikkonservatoriet i Falun under ledning av dirigenten Per Borin.

Pianosolist är Rättviksbördige Henrik Berg som trots sin låga ålder hunnit ge åtskilliga konserter med bland andra Dalasinfoniettan. På programmet står två av den nationella romantikens verkligt betydande verk av Antonín Dvorák och Edvard Grieg, verk som gav sina upphovsmän världsvid ära och berömmelse.

Barnteater spelas under våren runt om i kommunen och närmast på tur står Lilla syster kanin, som spelas i Vansbro teater den 6 februari. Den 28 mars spelas Pippi får fint besök vid Berghedens skola och den 3 april får Vansbroteatern besök av Unga Riks och föreställningen Den långa, långa resan. Vårens barnteaterprogram avslutas med Den förtrollade sparven som spelas för barnen vid både Myrbacka- och Kvarnåkers skolor den 9 april.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons