Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexton tjänster bort

Annons

- Prognosen för i år ser ut att balansera på nollstrecket, förutsatt att vi får Wernersson-pengar från staten. Men det vet vi inte förrän i höst, säger Christer Swedhs, ordförande i bildningsnämnden.

- Problemet är att regeringen ändrat förutsättningarna för bidraget och vi ligger precis på gränsen.

De så kallade Wernersson-pengarna är öronmärkta för att öka lärartätheten på skolorna. Tidigare fick kommunerna bidrag baserat på situationen år 2000/2001. I maj i år kom nya besked att bidraget ska räknas på årets siffror i stället.

Anledningen till att Leksand hamnar på gränsen är att man redan nu börjat spara för att klara budgeten.

Endera hamnar man på plus minus noll i år, eller så får förvaltningen ett underskott på omkring 900 000 kronor med sig in i nästa års budget.

- Och år 2005 blir än tuffare. Eftersom sexton tjänster måste bort kommer vi dessutom att gå miste om Wernersson-pengarna nästa år, säger förvaltningschef Lars Nyberg.

De sexton tjänsterna som ska bort kommer att beröra fritidspedagoger, elevassistenter, barnskötare och lärare inom grundskolan.

- En del kan lösas genom pensionsavgångar och att vikarier inte får förlängda kontrakt, men vi kommer nog även att tvingas säga upp fast anställd personal, säger Lars Nyberg.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons