Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sexton kronor fattas"

Annons

På tisdagskvällen hölls ett informationsmöte om butikens ekonomi. Runt 80 personer kom till NTO-lokalen.

- Vi blev glatt överraskade att det kom så många. Vi hade från början ställt fram 50 stolar. Det var blandade åldrar. Det var många äldre, men relativt hyfsat med yngre och barnfamiljer, säger butikschefen Lena Voutilainen.

Leif Persson hade tagit fram statistik om hur det står till för butiken. Om man jämför omsättningen för år 2000 och 2003 så har butiken minskat försäljningen med 800 000 kronor.

För att konsumaffären, med fem anställda, skulle kunna gå runt så skulle det behövas att omsättningen ökade med 1,2 miljoner kronor för 2004.

Leif Persson har räknat ut att om kunderna handlade för ytterligare 16 kronor vid sina besök så skulle krisen vara över. Det är lika många som handlar i butiken som förr. Vad som hänt är att kunderna gör mindre inköp.

- Helghandlingen har vi tappat. De gör storhandlingen i stan och kompletterar med oss, säger Lena Voutilainen.

Konsumbutiken i Grycksbo tillhör Bjursås konsumentförening. Det har den gjort sedan 1992. Dessförinnan var den en del av Konsum Svea. Organisationen hade tänkt att lägga ned den, när Bjursåsföreningen tog över. Det första året, 1993, var knapert. Därefter bättrade det sig och mellan 1994 och 2000 var det vinst varje år.

Under dessa år kunde Konsum göra investeringar i butiken.

Man byggde ut lagret, godsmottagningen och speldelen. Kassasystemet byttes ut och taket lades om.

År 2001 kom vändningen, försäljningen började minska och förra året hade den sjunkit så mycket att det blev förlust.

Nu går föreningen ut till medlemmar och andra kunder för att informera om utvecklingen så att den nedåtgående trenden kan brytas.

- Det måste bli en debatt i byn för att det ska kunna bli en vändning, säger Leif Persson.

Vid mötet i NTO-lokalen kom det fram flera idéer om hur butiken ska kunna klara sig i framtiden. En synpunkt var att barnfamiljer ska kunna få mängdrabatt. En annan var att man skulle kunna spara genom att ha söndagsstängt.

Leif Persson säger att det inte är så enkelt att hålla stängt på söndagarna. Dels är det viktigt att hålla öppet sju dagar i veckan för att få vara spelombud och dels är söndagen en stor speldag. Av veckans sju dagar är söndagen den tredje viktigaste speldagen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons