Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexårige David Höglund mästare i trampbil

Annons

- Jag har ingen egen trampbil. Vi har en Moonbil på dagis, som jag tränat på. I Moonbilen trampar jag så här och i trampbilen så här, berättar sexårige David och visar olika vinklar med händerna när tidningen träffar honom hemma i Mora igen.

Lyssna på:ModemBredband
David Höglund, vinnare i trampbilsrally


David är uppklädd i den fräsiga raceroverall han fick för vinsten. Själv tycker David att han trampade jättefort när segern togs hem i Torsby.

Det var årgång 44 av trampbilsrallyt som ägde rum under midsommarfirandet i Torsby.

Under 1900-talets senare del tillverkade ett företag i Torsby mindre trampbilar, så kallade Johnnybilar. Första tävlingen ägde rum 1963.

Enligt tävlingsledaren Håkan Hallstensson var arrangemanget till en början öppet för dem som hade Johnnybilar. För cirka tio år sedan upphörde tillverkningen i Torsby.

Sex Johnnybilar sparades för förvaring på ett lokalt fordonsmuseum. De sex fordonen plockas fram en gång per år till det årliga rallyt.

- För att göra tävlingen rättvis bestämdes att den endast skulle vara öppen för sexåringar. En förutsättning som gällt de senaste tio åren.

Tävlingen äger rum i centrala Torsby med start utanför gamla posten. De tävlande färdas runt rondellen vid Björnidet motsols och sedan åter till målet, en sträcka på 150 meter.

De 25 deltagarna i årets upplaga tävlade i fem heat. Segrarna i varje heat möttes i final.

I första pris fick David en racer-overall. Om ett år återvänder David till det 45:e rallyt och blir intervjuad samt får ta emot en större leksaksbil.

Tävlingen arrangeras av Torsby Rotaryklubb. Nästa år ska en staty avtäckas med alla segrarna genom åren inristade med namn på en minnestavla.

Resultat, final: 1) David Höglund, Mora. 2) Felix Lindkvist, Rådom. 3) Filip Brådner, Oleby.

4) Gabrielle Nilsson, Torsby.

5) Matti Olsson, Torsby.

Fotnot: Hör David berätta på tidningens hemsida.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons