Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex månader blev 57 år

Annons

Efter andra världskriget var arbetslösheten hög i Sörens hemland Danmark, där konkurrensen var hård om de få lediga arbeten som fanns.

- Det var väldigt dåligt med arbete, så det var att flytta runt och ta det som fanns, berättar Sören Sörensen.

Då personal från Domnarvets järnverk kom till Aalborg för att värva folk, hade Sören, räknat från sin 15-årsdag, hunnit med en lång rad arbeten i 13 danska kommuner.

Bland mycket annat hade Sören arbetat med jordbruk och på åkeri.

Istället för att fortsätta flytta runt efter arbete i Danmark bestämde sig Sören för att flytta till Sverige och en anställning på Domnarvets järnverk i Borlänge.

Detta var 1949 och Sören hade skrivit på för tre månaders arbete. Han började arbeta i elektrostålverket och skrev på för ytterligare tre månader.

- Jag var nog inställd på att det inte skulle bli mer än sex månader, men jag blev kvar betydligt längre, konstaterar Sören.

Omställningen till ett annat klimat och strängare vintrar med mycket snö, hade Sören aldrig några problem med.

- Fast det är klart att vintersport har jag aldrig idkat annat än på TV, erkänner Sören.

I Domnarvets järnverk blev det för Sörens del en fortsättning i grovplåtverket, kvarto, och med olika fackliga uppdrag.

I tolv år var Sören ordförande i kvartoverksklubben. Han hade vidare uppdrag som styrelserepresentant i Metalls avdelning 63 och i Fackliga centralorganisationen, sedemera LO-sektionen.

Arbetet i Domnarvets järnverk kunde vara hårt och slitsamt, men när han ser tillbaka tycker Sören att sammanhållning och facklig kampvilja uppväger det mesta.

I kommunpolitiken har Sören Sörensen representerat socialdemokraterna som ersättare i kommunfullmäktige och som ledamot i räddningsnämnden åren 1976-1991.

Sören gick i pension då han fyllt 60 år.

Då han 1991 fyllt 70 år valde Sören att tacka nej till alla erbjudanden om omval eller nya fackliga eller politiska uppdrag.

Fritidsintressen?

- Några intressen har det inte funnits tid över för. Jag ägnade mest tid åt arbetet och mina uppdrag, förklarar Sören, Borlängebo sedan snart 60 år.

- Jag har trivts bra i Borlänge och har blivit fast rotad här. På Tjärna ängar har jag bott sedan 1972 och att det varit så stora problem som det ibland påstås kan jag inte hålla med om, betonar Sören.

- Jag har ännu inte haft några problem med att bo på området. I varje fall inget nämnvärt. Vad jag vill framhålla är att det är jättefina lägenheter, fortsätter Sören, som flyttade till Tjärna ängar från en lägenhet vid Borganäsvägen, mitt i centrum.

Till sin nuvarande lägenhet vid Klöverstigen flyttade Sören i maj förra året.

Några planer på att lämna det bostadsområde som blivit hans eget, har Sören aldrig haft.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons