Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex FN-soldater dödade i Libanon

Annons

Tre colombianska och tre spanska FN-soldater dödades på söndagen när en sprängladdning detonerade vid deras fordon nära staden Khiam i sydöstra Libanon.

Enligt vissa uppgifter var bomben gömd i en bil. Det var dock oklart om den utlöstes av en självmordsbombare eller med fjärrkontroll.

Två av FN-fordonen i konvojen demolerades av explosionen. Enligt vittnen utlöste bomben ytterligare en explosion i det ena fordonets ammunitionslager.

Fem soldater dödades direkt och tre spanska soldater skadades. En av dem avled några timmar senare.

Attacken var den första mot FN-styrkan Unifil sedan mandatet förnyades förra sommaren i efterspelet av kriget mellan Israel och den libanesiska shiarörelsen Hizbollah. Ingen organisation tog omedelbart på sig ansvaret efter bombdådet.

Alonso underströk att Spanien kommer att behålla sina närmare 1|100 soldater i Unifil.

Hizbollah var snabbt ute i den egna tv-kanalen al-Manar och fördömde attentatet och kallade det en "aggressionshandling .|.|. i syfte att skapa större osäkerhet i Libanon, särskilt i söder".

Libanons president Emile Lahoud sade i ett uttalande att han betraktade bombdådet som en del av en kampanj för att destabilisera landet.

I norra Libanon pågår sedan fem veckor strider mellan islamistrebellerna Fatah al-Islam och libanesiska styrkor i flyktinglägret Nahr al-Barid. Enligt källor i libanesiska rättsväsendet har tillfångatagna milismän avslöjat att gruppen planerat attentat mot Unifil. Rebellerna, som kommer från olika länder, misstänks ha lärt sig tillverka bomber i Irak.

Unifil består av 13|225 fredsbevarande soldater från 30 länder. Tillsammans med 15|000 libanesiska soldater är de stationerade i södra Libanon, vid gränsen mot Israel.

Under de nästan 30 år som FN haft styrkor i södra Libanon har totalt omkring 250 soldater dödats, därtill tiotalet civila eller observatörer i FN:s tjänst.

TT

Mer läsning

Annons