Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex fällda i utpressarhärva

Annons

Sex av sju åtalade fälls av Stockholms tingsrätt i den stora utpressarhärvan med kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. De sex männen får fängelsestraff på mellan en månad och två år. Den kvinna som åtalats frias.

Männen fälls bland annat för grov utpressning, försök till grov utpressning, misshandel och narkotikabrott. Två män, 27 respektive 34 år, döms för grov utpressning och flera andra brott till två, respektive ett år och sex månaders fängelse.

Domen gäller tre fall av utpressning eller försök till utpressning. Beloppen ligger på 50 000, 200 000 och 900 000 kronor.

Vice chefsåklagare Per Lindqvist är nöjd med domen.

Åklagaren hade yrkat på fängelse för samtliga inblandade.

Tre av de dömda var inblandade i en händelse den 16 januari 2006 då en man i 30-årsåldern pressades att betala 50|000 kronor. Tingsrätten skriver i sin dom att två av de dömda, 27-åringen och 34-åringen, kommit in i mannens lägenhet och direkt "konfronterat honom och utövat våld". Misshandeln ser tingsrätten som ett led i att pressa mannen att betala 50|000 kronor, vilket han senare gjorde med hjälp av ett lån. En tredje person döms för medhjälp till misshandel för inblandning i samma händelse.

Tre män döms också för inblandning i ett försök till utpressning mot samme man ett drygt år senare. För att pressa honom på 200|000 kronor användes en falsk faktura, enligt tingsrätten. Utpressningsförsöket kulminerade den 28 mars 2007 i centrala Stockholm då mannen blev misshandlad först i en hiss, sedan utanför den av flera män.

Domen mot de sex männen består av ytterligare ett fall av försök till utpressning, denna gång mot en företagare. Hela 900|000 kronor skulle drivas in i samband med ett möte på NK den 25 april 2007. Mötet avslutades dock med att två personer, däribland den man som är medlem i Bandidos, greps av polis.

TT

Mer läsning

Annons