Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex dödade under turkiska räder

Annons

Fem kurdiska rebeller ur PKK-gerillan och en turkisk soldat har dödats under det senaste dygnet vid strider mellan kurdisk gerilla och enheter ur armén, sade poliskällor på måndagen.

Soldaten dödades sent i söndags i Bingölprovinsen, där armén genomför en offensiv mot PKK-gerilla. I samma område sköts två PKK:are ihjäl på måndagen. I den angränsande provinsen Tunceli dödades tre andra kurdiska gerillamän.

Därmed har tio medlemmar av de väpnade turkiska styrkorna dödats inom två dygn vid strider i östra och sydöstra Turkiet, den högsta siffran på flera månader.

Turkiska medier uppger att arméns mål är att hindra PKK-män att gå över gränsen från Irak, där de har baser, och att fånga dem om de redan har kommit in i de områden där kurder är i majoritet som Bingöl och Tunceli.

I provinsen Sirnak vid gränsen mot Irak och Syrien har polisen funnit åtta kilo sprängmedel och gripit tre misstänkta PKK:are, säger guvernören där.

PKK ledde ett omfattande uppror från 1984, varvid 37|000 människor dödades. Numera är verksamheten betydligt mindre. Men den har aldrig dött ut helt.

I oktober föreslog PKK vapenvila, men Turkiet avvisade det.

TT

Mer läsning

Annons