Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex döda i bussolycka

Annons

Sex människor har omkommit och minst tio personer har skadats allvarligt i en krock mellan två bussar på väg 288 norr om Uppsala i närheten av Rasbo. 42 personer har fått lättare skador. De flesta är chockade.

Akademiska sjukhuset bekräftade vid en presskonferens att sex personer omkommit i olyckan. Tre personer har förts till sjukhus med allvarliga skador och sju personer med lindrigare skador.

Enligt chefläkaren på Akademiska finns inga barn bland de omkomna. De flesta omkomna och skadade beskrivs som "unga vuxna".

En buss med mycket lindrigt skadade eller chockade passagerare anlände till Akademiska sjukhuset på förmiddagen. Två allvarligt skadade har förts med helikopter till Södersjukhuset i Stockholm och några lindringt skadade har förts till Enköping.

Enligt Aftonbladets nätupplaga var det buss nummer 811 på väg från Öregrund mot Uppsala som kolliderade med buss 811 på väg åt motsatt håll.

Vädret vid olycksplatsen är nollgradigt och det snöar. Olyckan har inträffat på en raksträcka med skog på båda sidor. Bussarna ligger vid sidan av den södergående körbanan, uppger TT:s reporter på platsen.

Enligt räddningsledningen har alla överlevande transporterats från olycksplatsen. Strax efter klockan nio anlände rättsmedicinare för att se till att döda kunde transporteras från platsen.

Stämningen vid olycksplatsen är tryckt, men räddningstjänsten anser att arbetet under de svåra omständigheterna har gått bra.

Ett kriscentrum upprättades i Stavby gård för dem som klarade sig utan skador eller fick lindriga skador.

Mellan 40 och 50 personer har tagits om hand. Lorentz Ståhlberg, kyrkoherde i Stavby församling, uppger att stämningen var förhållandevis lugn.

Samtliga med lättare skador har nu förts vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik, berättar att Upplands lokaltrafik dragit i gång sin krisgrupp och försöker få fram ett telefonnummer dit oroliga anhöriga kan ringa.

TT

Mer läsning

Annons