Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex döda i bussolycka

Annons

Sex människor omkom och flera personer skadades i en krock mellan två bussar norr om Uppsala i närheten av Rasbo i morse. Akademiska sjukhuset bekräftade vid en presskonferens att sex personer omkommit i olyckan.

Tre personer fick föras till sjukhus med allvarliga skador och sju personer med lindrigare skador.

Två allvarligt skadade fördes med helikopter till Södersjukhuset i Stockholm och några lindrigt skadade fördes till Enköping. Enligt chefläkaren på Akademiska finns inga barn bland de omkomna. De flesta omkomna och skadade beskrivs som "unga vuxna".

När bussen krockade med den mötande bussen från Östhammar berättar han om att smällar avlöste varandra och att smatter från krossat glas for genom bussen. Själv klarade han sig utan svårare fysiska skador.

Med på den mötande bussen fanns Kerstin Olsson från Alunda. Hon satt och löste korsord och beskriver kollisionen som helt ofattbar. Plötsligt kom alla fönsterrutor mot henne och hon for ner på golvet.

En av bussförarna i den svåra olyckan fick föras till Akademiska sjukhuset för vård. Den andre föraren fick lindrigare skador och togs omhand inom bussbolaget. Båda förarna arbetar hos företaget KR-trafik.

Uppsalapolisen vet ännu inte vad som orsakade bussolyckan. Utredare från Haverikommissionen undersökte området vid lunchtid. Bussarnas färdskrivare har tagits i beslag. Chaufförerna har inte hörts om olyckan.

Olyckan inträffade på en raksträcka med skog på båda sidor. Enligt en förstudie från Vägverket har vägen där olyckan ägde rum, väg 288, dålig standard för den gällande hastigheten, uppger TV 4. På det parti som har lägst standard är hastigheten nedsatt till 70 kilometer i timmen. På resten av vägen gäller 90 kilometer i timmen, trots att denna hastighet inte är lämpad för vägstandarden, konstaterar Vägverket i studien. TT har utan resultat sökt Vägverket för en kommentar.

Samtliga kyrkor efter vägen håller öppet för bland andra anhöriga till dem som var med i bussolyckan. Även Lötenkyrkan i Uppsala samt församlingshemmet i Östhammar är öppna. Präster och diakoner finns på plats, uppger Hans Eriksson, brandinspektör vid räddningstjänsten i Uppsala till TT.

Det finns även en krisgrupp upprättad på akuten vid Akademiska sjukhuset för dem med lättare fysiska skador och chockskador.

TT

Mer läsning

Annons