Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex års kamp för att slippa extra skatt

Annons

Striden tog sin början i november 1995. Det visade sig att mannen, som är egen företagare, inte hade koll på sina räkenskaper. Skattemyndigheten bedömde att bokföringen var så bristfällig att de var tvungna att uppskatta resultatet, det vill säga skönstaxera.

Enligt skattemyndigheten fanns det mängder av brister i bokföringen, men det största problemet var det avdrag som mannen yrkat på att få göra för reparationer av ekonomibyggnader under 1994, på drygt 550 000 kronor.

Enligt taxeringslagen är reparationer och underhåll av byggnader omedelbart avdragsgilla, men kostnader för ny- till- och ombyggnader ska aktiveras och dras av genom årliga värde-minskningsavdrag.

I det här fallet var underlaget så dåligt specificerat i räkenskaperna att det inte gick att avgöra om det verkligen rörde sig om reparationer.

Mannen uppger dock att han på skattemyndighetens inrådan benämnde yrkandet som ett "öppet yrkande" och att skattemyndigheten lovade att återkomma till honom med ett ställningstagande. Det gjorde inte skattemyndigheten utan i stället uppskattade de resultatet och mannen fick ett skattetilllägg.

Företagaren överklagade beslutet till länsrätten men den gick helt på skattemyndighetens linje. Då överklagade mannen till kammarrätten som gav mannen lite upprättelse.

Enligt kammarrätten gick det att fastställa resultatet utifrån de ekonomiska uppgifter som mannen lämnat. Kammarrätten fastställde att mannen haft underskott på 100 000 kronor 1993 och underskott på 100 000 kronor 1994. Däremot slog kammarrätten fast att redovisningen för reparationskostnaderna var otillförlitliga och att det därför förelåg grund för eftertaxering. Underlaget för skattetillägget för 1994 fastställdes därför till drygt 120 000 kronor.

Men företagare har ännu inte givit upp striden och nu ligger hans överklagande hos regeringsrätten. Där yrkar han på att slippa betala skattetillägget. Enligt honom är det omöjligt att avgöra, både för honom och skattemyndigheten, vilken post hans reparationskostnader ska hamna under - den avdragsgilla eller den där kostnaderna aktiveras och dras av genom årliga värdeminskningsavdrag.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons