Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex år för 22-miljonersrånet

Annons

Mannen är skriven på en mindre ort i södra Dalarna och har sedan i somras vid flera tillfällen haft tillfälliga anställningar på ett vaktbolag i Stockholm.

Den 5 januari i år blev en av de ordinarie väktarna sjuk, och mannen ringdes in för att vikariera på en av vaktbolagets värdetransporter. Han åkte till Akalla i norra Stockholm för att tillsammans med en annan väktare köra en värdetransportbil lastad med 22,2 miljoner kronor i kontanter.

När de lastat in pengarna och kört i väg förklarade mannen för sin kollega att han hade fått ett hotfullt telefonsamtal samma morgon. Hans före detta flickvän i Borlänge hade kidnappats och skulle dödas om de inte gjorde som kidnapparna sade.

Enligt kidnapparnas instruktioner lastade männen av värdetransportens 22 miljoner kronor i kontanter på en väg i Akalla.

Pengarna hämtades av rånarna och när de hade kört i väg larmade vakterna polisen. En insatsstyrka åkte till kvinnan i Borlänge som hittades fastbunden vid ett element i sin bostad. Hon berättade att en rånare hade trängt sig in i bostaden och tvingat henne att ringa sin tidigare pojkvän.

Men när polisens utredare började undersöka rånet närmare upptäckte man flera underliga detaljer i kidnappningshistorien. Den hängde inte riktigt ihop.

Polisen började misstänka att vakten från Dalarna iscensatt alltihop och att han var hjärnan bakom kuppen. Med hjälp av ett antal oidentifierade medhjälpare hade han arrangerat alltihop för att lura vaktbolaget och komma över miljonerna.

Misstankarna ledde till att han häktades och åtalades för rånet. I går dömdes han till sex års fängelse av Stockholms tingsrätt. Men pengarna är spårlöst försvunna.

- Därför dömdes han också att betala ett skadestånd på 22 miljoner kronor till vaktbolaget, säger åklagaren Henrik Söderman.

Polisen misstänker att den dömde vaktens medhjälpare har tagit hand om bytet. Utredningen fortsätter nu med att försöka spåra de som hjälpt honom att utföra rånet.

LEIF JOHANSSON

Mer läsning

Annons