Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Servicen blir sämre totalt sett"

Annons

- Jag ser det som resursslöseri. Det blir sämre service totalt sett, säger Lars Hellström, chaufför på Koppartaxi i Falun.

I de nya regler som började gälla den 1:a juli framgår det att färdtjänstbilar inte får köra privatresor. En taxi som står och väntar på nästa färdtjänstkörning får inte ta en privatperson emellan. 200 av Dalarnas 260 taxibilar kan vara låsta för färdtjänst samtidigt.

- Det finns nästan inga vanliga taxibilar kvar, säger Lars Hellström. Vad gör man om det kommer en massa turister samtidigt och vill åka från tågstationen? Jag vet inte vem som ska sköta det. Och samtidigt kan en bil stå på stan och bara vänta.

Peter Holmberg är chef för den särskilda kollektivtrafiken på Dalatrafik. Han menar att lösningen är att anpassa antalet låsta bilar till vad som behövs för stunden.

- I de stora orterna kommer det alltid att finnas taxi. Vi håller på att prata med taxiföretagen för att se hur vi ska kunna samarbeta. Och det bygger egentligen på att en schemalagd bil som inte är belagd hos oss kan användas.

I Rättvik har taxibristen redan börjat märkas, berättar Rosita Borum Halvars, diakonissa i Rättviks församling.

- En av våra kyrkvaktare försökte ringa så att folk fick komma hem från en aftongudstjänst. Först fick han sitta och vänta en kvart innan han kom fram och sedan en timme innan det kom någon bil. Vi ser ju att det kanske inte kommer fungera så jättebra.

Mer läsning

Annons