Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriösa spekulanter tittar på Öraberget

Annons

Det kommunala bostadsbolaget har i flera år gjort fruktlösa försök att sälja bostadsområdet längst upp på Öraberget med 103 lägenheter i nio hus.

Nu finns det plötsligt en rad spekulanter. Orsaken är att den stora norska tidningen Aftenposten den 1 februari hade en stort uppslagen artikel om Öraberget. "Kjøp en svensk bydel för 2 millioner", var rubriken.

Responsen lät inte vänta på sig. Ludvikahems mäklare i Norge, som haft i uppdrag att försöka hitta en köpare, blev nedringd av intressenter.

- Nu i måndags så hade vi besök av två personer från Oslo som jag visade runt på Öraberget. De fick också se omgivningarna. Norrmännen ska nu sätta ihop ett förslag om hur man vill nyttja Öraberget och komma tillbaka till oss.

Enligt Lindvall företräder norrmännen ett företag i Oslo. Företaget ska dock inte vara verksamt i fastighetsbranschen.

För en tid sedan visade Lindvall området för ett par svenskar. Dessa representerade ett dotterbolag till en större koncern. Dotterbolaget äger en del fastigheter men koncernen är inte verksam på fastighetssidan.

- Så vitt jag kan bedöma var deras intresse seriöst. De hade fått kännedom om Örabergsområdet via artikeln i Aftenposten och nu sitter de och grunnar på en idé för Öraberget som de ska lägga fram för oss, upplyser Ludvikahems vd.

Ludvikahem har visserligen väntat länge på att en köpare skulle uppenbara sig. Men bolaget tänker inte sälja området till vem som helst.

- Öraberget ska bort från den lokala bostadsmarknaden. Vi kommer att ställa som villkor att Öraberget inte får användas för uthyrning av hyreslägenheter eller omvandlas till bostadsrätter. Vi vill också undvika att en ny verksamhet direkt konkurrerar med någon verksamhet som redan bedrivs i trakten.

Ingemar Lindvall förmodar att han under våren kommer att få visa Örabergsområdet för fler spekulanter. Signalerna från mäklaren i Norge tyder på att fler intressenter vill besöka Grängesberg för att titta närmare på det utbjudna objektet.

- Förhoppningsvis blir det under våren klart med en lösning eller åtminstone med vilken inriktning Öraberget ska ha i framtiden, säger Lindvall.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons