Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationellt fynd

Annons

Larsson, som till vardags arbetar i ett bioenergiprojekt för Region Siljan, hade nämligen med sig ett trädslag som kan vara så gammalt att det överlevt två istider!

Det förstenade trästycket har hittats i ett vattendrag i trakten av Funäsdalen och tillhör konstnären Tomas Holst i Järna.

Fyndet väckte stor uppmärksamhet bland amatörgeologerna.

Inte nog med stenfyndet. Lars Larsson berättade dessutom om ett kommande projekt i Järna som fick geologerna mycket intresserade.

Det finns nämligen, enligt Pers Lars Larsson, uppgifter om ett fynd av hällristningar på Flatberget norr om Järna, som aldrig har blivit riktigt undersökta sedan de rapporterades för 25 år sedan.

Ett gift par på utflykt från Järna kom då av en tillfällighet i kontakt med inristningarna i berget. De har också tydligt återgett hur de ska se ut, men ingen har återfunnit platsen sedan den första upptäckten.

Lars Larsson hoppas nu få i gång ett projekt i syfte att återfinna hällristningana.

- Skulle vi hitta hällristningar på Flatberget innebär detta att vi funnit Järnas första bosättning efter inlandsisen. Det handlar fortfarande om hypoteser, men de är så spännande att det inte går att få någon ro förrän vi får kunskap, säger Pers Lars.

Det kommer nog att finns gott om amatörgeologer i Västerdalarna som vill delta i sökandet!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons