Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senil 81-åring dömd för mord på maka

Annons

En senil 81-årig man dömdes på onsdagen till rättspsykiatrisk vård för mord på sin hustru.

Det är mycket ovanligt med mördare över 80 år.

Under perioden 1990 till 2004 dömdes i genomsnitt en person per år i 80-årsåldern för mord. Motiven var oftast psykisk sjukdom eller förvirring.

Även i övrigt är fallet typiskt, enligt Rying. Det sker i en nära relation, i hemmet, psykisk sjukdom ligger bakom och kniv är det vanligaste mordvapnet.

Paret, som bodde i Bandhagen i södra Stockholm, hade varit gifta i över 50 år. De hade två söner tillsammans. Kvinnan hade också två döttrar från ett tidigare äktenskap.

När hemtjänsten kom till parets lägenhet en morgon i november berättade 81-åringen utan omsvep att han dödat sin hustru.

Men i Stockholms tingsrätt har mannen varken kunnat erkänna eller förneka brottet. Enligt domen har han framstått som förvirrad och med begränsad minnesförmåga.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen lider av senil demens.

Från morddagen kommer han bara ihåg att han och hustrun grälade om pengar. Enligt vad han berättat retade hustrun honom till vansinne och "det slog slint i huvudet". Han minns att han "stack till med vapnet". Kvinnan dödades med ett tiotal knivhugg mot bröst, hals och armar. Hon hade även avvärjningsskador på ena handen. Det är högst sannolikt att kvinnan utsatts för dödsångest och andra svåra lidanden innan hon avled, skriver tingsrätten.

Två saker är försvårande, anser domstolen. Mordet skedde i en relation mellan närstående. Tillvägagångssättet var brutalt, närmast besinningslöst.

Det som talar för att brottet skulle bedömas mildare är att mannens psykiska tillstånd sannolikt bidragit till det som hände. Inget tyder på att gärningen skulle varit planerad. Det kan inte heller uteslutas att mannen utsatts för ett visst mått av provokation från hustrun. Hemtjänstpersonalen har vittnat om att kvinnan ofta grälade på sin man och beklagade sig över hur dum han var.

Kvinnans fyra barn får vardera 25|000 kronor i skadestånd för psykiska besvär de fått till följd av brottet.

TT

Mer läsning

Annons