Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semestermånaden börjar med Grangärdebygdens vecka

Annons

Som vanligt har arrangörer, föreningar och bybor i skön förening, satt ihop ett lika intressant som digert program.

Redan första dagen kommer det att bli en rejäl publikuppslutning, allt annat vore en överraskning. På lördagsförmiddagen genomförs nämligen "veteran- och entusiastrallyt" med start och mål vid Gamla Gästis i Grangärde.

Många brukar ta tillfället i akt att titta närmare på den rad av gamla bilskönheter som visas upp av sina stolta ägare den här dagen. Fordonen som tillverkades i början och mitten av förra århundradet kunde kanske inte erbjuda någon krocksäkerhet att tala om men visst var många av forna tiders automobiler snyggare att se på än dagens rutintillverkade plåtkabysser.

Veteranrally är inte den enda programpunkten under lördagen. Arrangörerna lockar också med Norrbodagen där det bjuds på utställning, så kallad bakluckeloppis, tipspromenad, underhållning med mera.

Vidare kan dagens besökare delta i en guidad vandring i Grangärde kyrkby. Detta är för övrigt en programpunkt som återkommer under söndagen, tisdagen och torsdagen.

Räcker det med aktiviteter på lördagen? Nej, arrangörerna är inte nöjda utan kommer under eftermiddagen att inbjuda till visning av byggnader och samlingar på Grangärde hembygdsgård i Sunnansjö och, lite senare, till spelmansstämma på samma hembygdsgård. En stämma som brukar dra åtskilliga hundratals besökare - oavsett väderlek.

Stämman pågår vanligen till början av natten så frågan är väl om deltagarna i stämman är i tillräcklig form på söndag morgon för att kunna delta i "fäbodvandring i Långmyra".

De som vill sova ut lite grand får rikta in sig på "Storslättsdagen" som arrangeras under eftermiddagen. Underhållning, hantverk och tunnbrödsbakning är några av inslagen. Under samma tid har Laxsjöbygdens vänner öppet hus i museet i Laxsjön. Laxsjöfolket lockar också med guidad vandring, hantverk och servering. Framåt kvällningen erbjuds underhållning och sommarbuffé vid Laxsjöns fritidsby.

Kullen är byn som står i förgrunden under måndagen. Programpunkter denna byns egen dag är lotterier, mini-zoo, stenkakor till kaffet, hölassåkning, loppis, tipspromenad med mera. Måndagen kan sedan avslutas i Saxdalen där det ges ett musikprogram vid Runnbergsgården.

Efter de tre första intensiva dagarna är det kanske inte så konstigt att tisdagen blir något av en vilodag. Förutom vandringen i kyrkbyn står då endast allsångskväll vid Västansjö hytta på dagordningen.

Onsdagen den 7 juli är det full fart igen. Sunnansjödagen genomförs under fem timmar med "skoj för barnen, får i hagen, prova på smide, titta in i stugorna vid hembygdsgården" med mera.

I programmet ingår också "Grålleparad", ett av de mest omtalade och uppmärksammade inslagen under veckan. De som följer tv:s travsändningar kanske tror att det är Lukas Gallant och andra "grållar" som är duktiga på att trava snabbt som gästar Grangärdebygden.

Men vad det handlar om är att ägare av gamla traktorer, fordon som kallas för just "Grålle", kör omkring i kortege med sina trogna arbetskompisar. Andra inslag denna dag i Sunnansjö är visning av Grangärdedräkten, konstutställning, musik, brödbak på häll och tipspromenad.

Under onsdagen går det också att beskåda hantverkare i arbete i Västansjö vävstuga samt under kvällen titta på de cyklande eller springande motionärer som deltar i "Gasenbergsrännet up-hill" med start vid Åvallen i Nyhammar.

Familjedag med fiske vid Hamptjärn är programpunkten på torsdag eftermiddag. Sunnansjö Fiskevårdsområdesförening bjuder på korv och dricka och framhåller att det är samling vid Långvasselheden. Fisket är gratis för dem under 15 år, äldre får betala 50 kronor i avgift för fiskenöjet inklusive mat och dryck.

På kvällen finns det möjlighet att bevista "Musik i sommarkväll" i Grangärde kyrka.

Under fredag eftermiddag anordnas barnens dag i Grangärde med diverse underhållning och aktiviteter som förmodas attrahera folk i förskole- och skolåldern.

En lite annorlunda programpunkt är att församlingen inbjuder barnen till kyrkan där kyrksilvret kommer att visas liksom skulpturen av Sankt Olof. Kyrkan lockar också med ansiktsmålning.

Dagens vuxenprogram är förlagt till prostgården i Grangärde där det under kvällen erbjuds ett stillsamt diktprogram med läsning av dikter skapade av Olle Svensson.

Lördagen den 10 juli står Norhyttan i centrum. Här arrangeras familjedag med tipspromenad, servering, musik på Hyttbacken med mera.

2004 års upplaga av Grangärdebygdens vecka avslutas på söndagen med en friluftsgudstjänst på hembygdsgården i Sunnansjö. Grangärde församling bjuder på kaffe.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons