Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester utan barnen? - Aldrig!

Annons

I går skrev vi om att föräldrar låter sina barn vara på dagis trots att de själva är lediga. I Svedala har kommunen reagerat med att kräva att barn måste vara lediga minst fyra veckor i följd.

Borlängemamman Elin Hag-lund säger att hon aldrig skulle göra en sådan sak, men att hon ändå har förståelse för föräldrar som är lediga utan sina barn.

- De har väl tusen saker att hinna med under sin semester, och då blir väl lösningen att barnen får vara kvar på förskolan. Men anledningen till att det blir så är att människor är för stressade, helt enkelt. Det är ju ett enormt samhällsproblem.

Susanna Andersson och dottern Martina sitter på samma filt.

- Jag tycker synd om de barn som får vara kvar på förskolan hela sommaren. Men det är förståeligt att lämna dem där några dagar av sin semester om man har mycket att göra, säger Susanna.

Men de tycker inte att Svedala kommuns initiativ om semesterkrav på förskolebarn är någon lösning.

- Det är inte bra att man måste tvinga hem barnen, säger Susanna Andersson.

- Och hur löser man problemet med de barn vars föräldrar måste jobba under semestern för att klara ekonomin? undrar Elin Haglund.

I lekparken sitter småbarnsmammorna Helena Larsson och Åsa Iversen.

- Jag kan faktiskt inte förstå att föräldrar lämnar sina barn på förskola under semestern, säger Helena Larsson med en trött dotter Emilia i sitt knä.

- Jag menar, åka utomlands en vecka utan barnen? Aldrig.

- Semestern är ju den tiden man har för att kunna umgås ordentligt med barnen, säger Åsa Iversen med sonen Markus brevid sig som lyssnar nyfiket.

Men semesterkrav för förskolebarn är inget som de stöttar.

- Man kan inte tvinga barn att vara hemma fyra veckor i rad. Föräldrar i dag har det redan svårt som det är, säger Helena.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons