Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester från barnen

Annons

Enligt Dagens Nyheter ska Svedala kommun införa semesterkrav för barn på förskolor. I minst fyra veckor i följd per år ska barnen vara borta från förskolan. Anledningen är att många föräldrar väljer att ta semester utan sina barn.

I Borlänge gör många föräldrar likadant.

- Jag reagerade på det här för tre-fyra år sedan, säger Gertrud Forslund, biträdande rektor för Tjärnaskolan med ansvar för tre förskolor.

Enligt regler i Borlänge kommun får man inte ha barn på förskola om man inte jobbar eller studerar.

- Vi försöker kontrollera i den mån det går att föräldrar som har semester inte har barn på förskola, men vi är inte poliser. Vi måste kunna lita på föräldrarna, även om de ibland säger en sak och gör en annan.

Gertrud Forslund har jobbat med förskolor i 30 år, och säger att företeelsen med att föräldrar tar ledigt utan sina barn är något som börjat förekomma under senare år.

- Jag tror att det beror på att många föräldrar underskattar sin roll, säger hon.

Hon betonar att det är viktigt att man lägger ned tid till att umgås med sina barn.

- Många föräldrar har prestationsångest och tror att barnen bara vill vara med kompisar under semestern eller hitta på en massa saker hela tiden. Men det är också viktigt för barnen att kunna ha tråkigt, att inte hela tiden känna att något måste hända, att få längta.

Hon tycker att barnen har rätt till semester med sina föräldrar, och menar att det är när man spenderar tid tillsammans som en nära relation kan utvecklas.

- Det behöver inte kosta så mycket att göra saker med sina barn. Man kan gå ut i naturen, bada, titta på djur i Mellsta, spela spel, laga mat tillsammans, diska. Föräldrar underskattar de små sakerna och sig själva.

Men Gertrud Forslund betonar att inte alla föräldrar gör ett frivilligt val när de lämnar barnen på förskolor under sin ledighet.

- Många föräldrar är arbets- lösa, och får inte jobb förrän på sommaren. Andra måste jobba extra under semestern för att få pengarna att räcka till.

Även på kommunhuset har diskussionen förts om barn som får spendera hela sommaren på förskolor.

- Personal på förskolor har påtalat det här problemet i flera år, säger Lars-Eric Hammarqvist, skolområdeschef i Borlänge.

Han betonar att frågan inte handlar om ekonomi.

- Det är en livsstilsdiskussion, och personligen tycker jag väl att barnen ska ha semester tillsammans med sina föräldrar.

Han tror att anledningen till att många föräldrar ändå spenderar sin ledighet utan sina barn är att det finns olika uppfattningar om vad semester betyder.

- En del föräldrar menar att det även betyder ledighet från sina barn, att semestern är till för att de ska kunna förverkliga sig själva.

Svedala kommuns initiativ med semesterkrav för barnen tycker han är utmärkt.

- Barnen behöver också semester. En del av barns utveckling är förutom förskolan att faktiskt spendera tid tillsammans med sina föräldrar.

Men ett införande av ett liknande semesterkrav i Borlänge är inte aktuellt, enligt barn- och skolnämndens ordförande Mariann Nordlöf.

- Vi har redan ett beslut som gäller i alla Borlänges förskolor, vilket innebär att under arbets- och restid får föräldrarna ha sina barn i förskolorna. Annars ska barnen vara hemma, säger hon.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons