Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester - en påfrestning för många äktenskap i länet

Annons

I september ökar inbokningarna till familjerådgivningen i Borlänge. Där är det nu väntetider på ett par månader.

- Det är i slutet av sommaren när man ska in i vardagsbekymren igen som problemen uppdagas, säger Hans-Olof Cedergren vid familjerådgivningen i Borlänge.

Med många järn i elden: städa, handla, laga, mat, barn som ska skjutsas och diverse andra aktiviteter, så ökar anspänningen lätt i förhållandet. Hur föräldrarna ska fördela ansvarsbördan blir ofta en källa till konflikter.

Under sommaren går däremot behovet av familjerådgivning ned. Hans-Olof Cedergren tror att pressen minskar på förhållandet under en långledighet.

- Det underlättar att ha en relation när man är ledig, säger han. Det blir lättare när det inte finns så många måsten.

Är det dessutom en bra sommar med mycket sol och fina utflykter så ökar förutsättningarna för familjerna att ha det bra ihop.

Men det motsatta problemet kan också uppstå under en ledighet när vardagsbestyren inte trycker på och paret kan ägna sig åt varandra: att de upptäcker att de faktiskt inte har så mycket gemensamt.

I England kallas tiden efter sommarsemesterarna för "skils-

mässosäsongen" av familjerättsadvokater.

- Det är fler skilsmässomål efter jul och nyår och efter semestrarna, säger registrator Margareta Axelsson vid Falu tingsrätt.

Hon ser ingen drastisk ökning, men tendensen finns där.

- Nog kommer det in lite mer i augusti, man upplever det som så i alla fall, säger Ulf Nygren, expeditionsvakt vid Falu tingsrätt.

- Det kan gå i vågor och skilja från år till år. Men visst har man intryck av att fler beställer ansökningsblanketter vid den här tiden.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons