Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sekter och frikyrklighet

Annons

Den tragiska händelsen i Knutby pingstförsamling har inneburit att frikyrkligheten blivit svartmålad och olika frikyrkor har senaste tiden fått se sig utpekade som sekter.

Vi har kunnat läsa mellan rad-erna att så här kan det gå om man blir religiös och tror på Gud. Varningar har utfärdats till allmänheten för frikyrkliga "sekter" som försöker värva svaga personer.

Varje församling av människor med en gemensam tro på Gud behöver inte nödvändigtvis vara en sekt. Det som hänt i Knutby har inte något med normal frikyklighet att göra.

Vi kan också konstatera att det som hänt i Knutby inte skulle ha fått samma uppmärksamhet om det skett i ett annat sammanhang. Otrohet och svartsjukedrama är ju inte något nytt fenomen i samhället.

Det som är nytt är att det skett i en frikyrkoförsamling. Hur en församling inom en seriös frikyrklig rörelse kunnat urarta på detta sätt är givetvis viktigt att granska.

Medlemmar inom frikyrkan är vanligtvis en underrepresenterad grupp i brottsliga sammanhang. Det har sin grund i tron på Jesus som har förmågan att föra människan från mörker till ljus då han tas emot i äkthet. Kriminellt belastade personer har blivit goda samhällsmedborgare. Svårt deprimerade har blivit fria och glada.

Människor av alla kategorier har fått uppleva verklig mening med sina liv. Listan kan göras lång. Jag vill på inget sätt tona ner den sjuka händelsen i Knutby utan vad jag önskar är att få ge en sann och objektiv bild av frikyrkligheten då den nu blivit hårt ansatt av antaganden och beskyllningar.

JIMMY LJUNGDAHL

Mer läsning

Annons