Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seko föreslår semester för arbetslösa

Annons

Semester för arbetslösa, tandvård som är jämställd med sjukvård. Det är några av kraven från Dalarna i den pågående LO-kongressen.

14 motioner i de mest skiftande ämnen. SEKO Dalarna är den avdelning som motionerat mest till LO-kongressen, som pågår i Stockholm till och med onsdag. Kongressen ska behandla sammanlagt 350 motioner och fyra rapporter.

Ingela Granqvist har skrivit om ett högkostnadsskydd för hela kroppen:

-Alla människor borde ha rätt till sjukvård, tandvård och glas-ögon. Ett högkostnadsskydd ska vara infört så att även de mindre bemedlade i samhället kan få en dräglig tillvaro.

-Ska det synliggöras på en människa att till exempel en glugg i munnen innebär att den människan inte har råd med ett värdigt liv? frågar sig Granqvist.

Som i en annan motion även föreslår semester för arbetslösa.

-Hela familjen drabbas hårt när någon drabbas av arbetslöshet. Den arbetslöse står till för-fogande 24 timmar/dygn, sju dagar i veckan. Den arbetslöse drabbas även hårt både socialt och ekonomiskt.

Hon menar att den arbetslöse måste ha rätt till minst tio dagars semester.

-Så att vi arbetslösa kan umgås med familjen eller kompisar. Den som är arbetslös ska i samråd med handläggaren på arbetsförmedlingen göra en handlingsplan där de gemensamt skulle kunna lägga in passande semesterdagar vid lång arbetslöshet.

Seko Dalarna har ställt sig bakom motionerna. Övriga motioner berör bland annat fackpressen, ersättningsnivåer, försäkringar, avregleringar, ungdomssatsningar med mera.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons