Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglarkurs med vind i segeln

Annons

- Tittar ni på vattnet är det mörkare och ljusare partier, det visar att det är byig vind, säger Jenny Back och pekar ut över ett vågigt Siljan.

På land riggas seglen och den hårda vinden tar tag i dem direkt. Solen skiner från en blå himmel och vågorna slår mot stranden. Killarna och tjejerna förbereder engagerat förmiddagens övningar i väntan på sin ledare.

Snart är alla segel klara och spända på optimistjollarna och båtarna ligger och guppar vid bryggan. Jenny Back har anlänt och förklarar att det är fritt för dem som vill prova på sina färdigheter i den hårda blåsten.

Någon hand kommer upp direkt, några mer tveksamma följer efter och det visar sig att nästan halva gruppen vill prova på att segla, trots den hårda blåsten.

Den första dagen får ungdomarna lära sig rigga en båt, sedan blir det svårare och svårare övningar. Redan den tredje dagen lär de sig kryssa och segla åt alla håll.

Båtarna drar iväg ut på Siljan, någon hamnar mot land och får hjälpas ut, någon har svårt att styra upp mot vinden och får assistans av läraren från land eller Hans Gåsste som är ute med motorbåten. Till slut är nästan alla på väg ut på Siljan.

Med tanke på att de bara hållit på några dagar kan man inte undgås att imponeras.

- Vi har en fortsättningskurs nästa år och nästan 100 procent brukar vilja fortsätta den, förklarar Back.

Dagen innan kapsejsade Daniel Johansson frivilligt för att prova på och för att visa de andra hur det fungerar. I går fick han uppleva det ofrivilligt, men han var glad ändå.

- Det var vågorna, det var svårt att parera, förklarar han när Hans Gåsste plockar upp honom med motorbåten.

Daniel är från Leksand och tycker att det varit roligt att segla. Han blev inte heller peciellt blöt, trots att båten blev vattenfylld.

Blåsten är dock alltför hård för att det ska passa alla elever och Jenny Back har redan börjat arbetat att rigga de större båtarna, där kan även en lärare följa med eleven ut. Optimistjollarna guppar vidare vid strandkanten medan de betydligt större seglen riggas. Snart bär det återigen ut på Siljans böljande vågor.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons