Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglare med tålamod

Annons

Janne Djärv har tillsammans med ett tiotal kamrater i Stockholms segelflygklubb vistats på flygläger i Järna den senaste veckan.

Men först på Kristi himmelfärdsdag (!) fick segelflygarna det väder de väntat på sedan i måndags.

- Att vänta in det rätta vädret är en del av livet för oss som gillar segelflyg. Men jag misstänker att det också är en orsak till att så få unga människor söker sig till segelflyget. Dagens unga har inte tillräckligt med tålamod, tror Janne Djärv.

Leif Johansson från Alingsås är medlem i Västerdalarnas flygklubb i Järna. Han assisterar som bogserflygare i Järnaklubbens Piper Pownee under Stockholmarnas Järnavecka.

- Jag tycker det är kul att hjälpa till. Jag åker ofta upp till Järna eftersom jag trivs både i bygden och med medlemmarna i klubben.

Leif Johansson har ett förflutet i Flygvapnet men han har också varit anställd i Vägverket och var en tid knuten till verksamheten i Nås. Han tycker synd om segelflygarna när väder och vind år emot dem.

- Normalt är det bra förhållanden i Järna. Jag har med åren lärt mig hur jag ska navigera för att hitta goda förhållanden åt segelflygarna, berättar Leif Johansson.

Stockholmsklubben har tre plan med sig till Järna. Ett av dem, en DG 1000, är klubbens flaggskepp. Planet kostar en miljon och finansieras med medlemsavgifter.

- Men det är billigare att vara med i en segelflygklubb än att spela golf. Därför borde fler ungdomar söka sig till segelflyget, tycker Janne Djärv.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons