Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segerrus på socialdemokraternas valvaka

Annons

Tendensen runt 22.00-snåret var tydlig i flera avseenden. Åtminstone på riksplanet.

Socialdemokraterna går starkt framåt. Folkpartiet likaså, medan moderaterna gör ett av de sämsta valen någonsin.

Valvakans speciella attribut, direktuppkopplingen till socialdemokraternas stora valvaka på Norra Latin i Stockholm, rönte inte det största intresset.

Istället användes Folkets hus sofistikerade digitala teknik till att mata fram stapeldiagram och prognoser över utvecklingen i valet varvat med TV-kanalernas valvakor.

- Tänk om tendensen blir densamma i kommunvalet, kommenterade Leif Nilsson hoppfullt som bänkat sig ner tillsammans med en av dem som LO-facken pekat ut som sin kommunalrådskandidat, Olle Långberg.

I skrivande stund var fortfarande utvecklingen på det lokala planet omöjlig att sia om.

I Smedjebacken var endast ett distrikt, Vad-Sörbo, färdigräknat.

Resultatet därifrån var förstås helt i sin ordning tyckte arbetarekommunens ordförande, Per Nordenstrand. Uppgången för s blev 5,1 procent.

Nämnas kan dock att i samma distrikt fick även kd och c plussiffror, 5,4 respektive 4,4 procent.

Vad-Sörbo var därmed en spegelbild av utvecklingen på riksplanet. Det vill säga att moderaternas ras var tydlig även här, minus 7,3 procent.

Riksdagsmannen Per-Erik Granström från Ludvika som minglade med glada partikamrater i Smedjebacken kommenterade moderaternas förlust så här:

- Jag är inte överraskad, moderaternas ras beror på partiets extrema skattesänkningspolitik. Skatterna har inte varit någon stor fråga i det här valet.

Per-Erik Granström uttryckte heller ingen förvåning om sitt partis framgång.

- Jag har känt på mig det här under valrörelsens sista del. Vi har haft bra kontakt med väljarna, det har varit en positiv stämning.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons