Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segelfesten har börjat i Stockholm

Annons

Nu har Tall Ships Races börjat på allvar i Sverige. Segelfesten har kommit till Stockholm. Hela 118 fartyg deltar. TT följde skonaren Kvartsita genom skärgården.

Den tvåmastade 23 meter långa slätskonaren T/S Kvartsita är i ovana vatten. Den 24 man starka besättningen är mer van vid riktigt salta böljor. Hemmahamn är Skaftö, utanför Lysekil. När TT går ombord på fredagsmorgonen ligger hon i Pålsundet utanför Vaxholm. Klockan är strax före 8 och morgontoaletten just avklarad.

Kvartsita är så långt i från slimmade seglare och hästkraftsstinna motorvidunder man kan komma.

En utflyktsbåt drar förbi, Kvartsita gungar till och den unga besättningen berättar om sjösjuka.

Hon är instruktör och precis som Alicia Lundgren ägnar hon flera mörka vinterhelger åt att rusta Kvartsita.

För att seglarna ska få delta i Tall Ships Races måste hälften av besättningen vara mellan 15 och 25 år. Idén är att föra samman unga från olika länder. Jessica Guida, 22, mönstrade på i Karlskrona. Hon kommer från Norfolk i Storbritannien och pluggar på Bangor University i Wales.

Tidigare har hon seglat mindre båtar, men aldrig en skonare av Kvartsitas kaliber.

Kvartsita går för segel och motor förbi Djurgården där myllret av mötande småbåtar tilltar. Så börjar festen på kajerna med artister och musik på olika scener.

På söndag paraderar besättningarna genom centrala Stockholm med start klockan 15 från Slottsbacken och med avslutning i Kungsträdgården. Kvällen avslutas med fyrverkeri från Strömmen.

Fartygen lämnar Stockholm på måndag och startskottet i sista etappen av kappseglingen går klockan 10 på tisdagen utanför Sandhamn. Målet är polska Szczecin.

TT

Mer läsning

Annons