Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seg svart kemikalie dumpad vid Skäret

Annons

Det var en kvinnlig bilist, hemmahörande i Ludvika, som av en händelse fick se den upprörande synen när hon körde in för att vända sin bil på platsen. Hon ringde omedelbart till Ludvika polisstation för att göra anmälan. Därifrån kontaktades det lokala miljöskyddet.

Inspektör Kristina Hjerppe på miljö- och hälsoskyddskontoret besökte platsen en stund senare. Hon ser mycket allvarligt på dumpningen som hon direkt kunde klassa som ett brott mot gällande miljölagstiftning. Hon hänvisar till kapitel två i miljöbalken.

- Man blir både ledsen och förbannad när det finns folk som kan göra så här. Det finns inget försvar för ett sådant här handlande, säger hon och påminner om att det är gratis för privatpersoner att lämna avfall vid sopstationen i Björnhyttan.

- Det går till och med att få hämtning hemma om man först ringer och avtalar en tid.

Hjerppe beskriver det dumpade materialet som en trögflytande kemisk produkt som påminner om tjära. Hon uppskattar mängden till cirka tio liter.

- På platsen finns också tydliga spår efter en bil som kört från platsen.

- Man kunde se hur kladdet hade fastnat på hjulen.

Under dagen kallades personal från kommunens tekniska avdelning till dumpningsplatsen för att att utföra sanering. All den stund kemikalien var trögflytande och att det hällts ut på ett underlag av grus och sand bedöms riskerna för att det trängt ner på djupet som mer eller mindre obefintliga.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons