Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seg löneförhandling mot sitt slut

Annons

- Når vi inte 4,7 procent så har vi misslyckats. Ingen blir glad när förhoppningar inte infrias. Vi ligger lågt i förhållande till andra kommuner. Snittet bland medlemmarna i Falun är 14 750 kronor. I landstinget är det 15 400 kronor och i Borlänge ligger de högre, säger Tony Skoog.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden och enligt Tony Skoog har man, ur fackets synvinkel, gjort en del framsteg. Han vill dock inte gå inte på några detaljer innan avtalet är klart.

De nya lönerna kommer att gälla retroaktivt från den första april i år så löneökningen kommer att betalas ut i efterskott.

- Vår önskan var att de nya lönerna skulle bli klara innan de började gälla den första i fjärde, säger Tony Skoog.

Ett argument för högre lön är att lönenivån i Falun är låg jämfört med andra kommuner. Och den låga nivån kan endast delvis förklaras av den arbetstidsförkortning om en timme som kommunen avtalat om med cirka 700 anställda inom socialförvaltningen.

Eftersom kommunen tillämpar individuell lönesättning utöver kollektivavtalen så finns det fler faktorer som spelar in för att bestämma den nya lönen. Förvaltningarna har olika policys men generellt fungerar det så att den som tar på sig uppgifter utöver de gängse, eller som på något annat sätt utmärker sig, kan få högre lön.

Enligt en enkät som nästan 900 medlemmar i Kommunal i Falun besvarat brister kommunen i sitt sätt att hantera den individuella lönesättningen. Många upplever att de inte har haft det lönesamtal med chefen som de har rätt till.

- Uppgiften att genomföra individuella lönesamtal med de anställda har inte fullgjorts på alla förvaltningar. Många gånger är det väl tidsbrist som ligger bakom men det måste bli tydligare för den anställde när det handlar om ett särskilt lönesamtal, säger Tony Skoog.

Falu Kommuns representant i löneförhandlingarna med Kommunal är förhandlingssekreterare Olle Lundén. Han vill inte kommentera förhandlingarna förrän de är klara.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons