Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seans i klubbstugan

Annons

Det började inte bra. Mediet var inte på plats. Hon hade åkt från Söderhamn och fått fel på bilen i Gävle. Kopplingen hade slutat fungera.

Det tekniska löste sig och en timme senare var det dags för seans i Korsnäs IF:s klubbstuga. 30 kvinnor och tre män satt på stolar i den träklädda salen. Från köket spred lysrören ett gulaktigt ljus, på ett bord stod syrener i en vas och tre tända ljus i en stake.

Mediet själv, eller häxan som hon också kallar sig, stod längst fram som föreläsare. För det här var mer av en föreläsning än vad fördomarna målar upp om en seans. Glöm människor som håller varandra i händerna, glöm klockor som stannar, fladdrande ljus och isande vindar.

Under en seans ska ett medium framföra budskap från andevärlden. Om Margitta Wigren verkligen fick kontakt med de döda kan en enkel reporter inte avgöra. Hon påstod att hon hade kontakt med "den andra sidan". Om det fanns några andar närvarande så var de av den tystlåtna sorten som inte märktes på annat sätt än genom Margitta Wigrens vanliga mänskliga röst.

Seansen pågick under en och en halv timme. Under den tiden hann hon med att tala med åtta kvinnor i publiken.

Hon kunde peka på någon och säga "Jag ser ett äldre par komma från andevärlden, som du har haft mycket med att göra". Till en annan åhörare kunde hon säga att hon såg en röd dockvagn som haft betydelse. "Jag hade en rosa", kunde svaret bli och så var samtalet i gång.

Det skrattades en hel del under föreställningen. "Jag känner att någon kommer på moped från andevärlden. Är det din farfar eller morfar?" undrade mediet.

De som kommit till seansen ville tala om närstående som hade gått bort. Wigren hade positiva besked att lämna från "den andra sidan". "De tackar dig för allt slit" eller "farfar och farmor vill plocka pilar ur ditt hjärta. Du har fått vara måltavla. Gaska upp dig".

Margitta Wigren tycks ha god personkännedom. Kroppsspråk, klädsel och ålder kan ha haft betydelse när hon gjorde sina spådomar. Men ibland kom Wigren helt fel i sina samtal. Det försökte hon lösa genom någon slags spiritistiska förklaringar. "Dig har jag träffat förut? Jaså inte? Ja, det kanske var i Frankrike på 1400-talet."

Ett av budskapen från andevärlden var att åhörarna skulle gå på kurs hos henne, ett annat var att de skulle läsa andliga böcker. Medelålders kvinnor fick råd som "skaffa dig ett rum för eget skapande, att inte städa så mycket, att byta jobb, att gå på massage, att åka till fjällen" och liknande.

Kvinnor i 20-årsåldern råddes att flytta till Uppsala och studera, och att "tänka snällare tankar om sig själv".

Att gå på seansen kostade 150 kronor. För det fick besökarna två timmars samtal om liv, död, vardagsslit, ensamhet, tristess, men också om glädje, energi och samhörighet.

Om det ingick några andar i det priset är osäkert.

ENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons