Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp vid räntefria avbetalningar

Annons

Jag har köpt en vara på 24-månaders avbetalning, räntefritt. När jag fick senaste uppgifterna om min kredit blev jag förskräckt. Det ser ut som om min skuld nästan inte minskat något. Och nu har kreditgivaren lagt på ränta! Det skulle vara räntefritt! Hur kan det gå ihop? Kan jag klaga?

Jag skulle tro att du avbetalat för litet någon månad, eller möjligtvis varit sen med betalningen vid något tillfälle.

Så här hänger det ihop: I ditt fall skickar kreditgivaren två inbetalningskort varje månad, en avi med ett lägre avbetalningsbelopp och en avi med ett högre belopp. I och med det skulle man kunna tro att det är okej att göra en mindre månadsavbetalning, eftersom kreditgivaren antyder att det är möjligt.

Här gäller det att se upp. Det är nämligen det högre avbetalningsbeloppet som gäller för ditt 24-månadersavtal. Det står i brevet som följer med inbetalningskorten.

Om du avbetalat för litet någon månad har du därmed brutit det räntefria 24-månadersavtalet. Likaså om du har missat en förfallodag. Högst mänskligt men kostsamt.

I sådana fall börjar andra regler gälla, eftersom du nu har ett nytt avtal. Kanske har du nu 60 månader på dig att betala men ditt lån kan också ha en ränta på sådär 23 procent. Det är därför din skuld växer. Tyvärr finns inget annat att göra än att betala av lånet så snabbt som möjligt.

Emellanåt ser jag prova-på-erbjudanden av tidskrifter i stil med "Köp två nummer för 29 kr, och du får en bordlöpare på köpet". Om jag därefter inte vill ha fler nummer av tidningen måste jag kontakta förlaget och tacka nej till fler nummer. Är inte det negativ avtalsbindning?

När det inte framgår av annonstexten att det rör sig om en prenumeration har du rätt i din kritik. I ett sådant fall är du inte skyldig att aktivt tacka nej till fler nummer.

För det mesta framgår det dock av det finstilta att det är frågan om en prenumeration. Ofta står detta på talongen, vilken du skickade iväg när du tackade ja till erbjudandet.

Dessvärre kan den finstilta texten många gånger vara så "fin" att såväl hököga, förstoringsglas som fullt dagsljus krävs för att vara tillgängligt för konsumenten. Det finns med andra ord en hel del att önska beträffande information som lämnas vid liknande erbjudanden.

Juridiskt sett är det ändock så, att har du upplysts om att det är frågan om en prenumeration är det inte att betrakta som negativ avtalsbindning.

Får butiken inhämta kreditupplysning utan mitt godkännande? Krediten jag ansökt om är bara 2 000 kronor.

Om du ansökt om en kredit bör kreditgivaren göra en seriös kredit-prövning. Butiken får anses

ha goda skäl att kontrollera

din ekonomiska situation.

Inget ytterligare tillstånd

krävs.

LARS-ÅKE

Mer läsning

Annons