Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp - vägarbete pågår

Annons

Förutom den pågående ombyggnaden till fyrfältsväg på sträckan Gruvan-Tallen-Ornäs kan det bli stora störningar på riksväg 50 mellan Ludvika och Borlänge i sommar. Här skapas en mötesfri väg med stållinjeräcke vilket betyder sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen.

Någonting som kan komma att irritera en del bilförare.

- Mitt råd är att inte stressa. Har man semester ska man ju ta det lugnt. Eller ta en annan väg om det går, säger Bo Bävertoft, vägingenjör på Vägverket.

Bävertoft tar också upp projektet Vackert Rättvik som nu är inne i etapp fyra. Här är det bygget av en cirkulationsplats på riksväg 70 i Rättvik som kan komma att påverka trafikflödet.

Under sommaren pågår även beläggningsarbeten på flera håll i länet. Det största arbetet rör den 22 kilometer långa sträckan Emådalen-Noppikoski.

Även på sträckorna Malungsfors-Sälen, Vattnäs-Orsa samt Gåsvarv-Älvdalen förbättras vägen vilket betyder sänkt hastighet till mellan 30 och 50 kilometer i timmen.

Göran Eriksson, beläggningsingenjör på Vägverket, uppmanar alla bilister att hålla hastigheten vid dessa ställen. Både för vägarbetarnas skull och för att minska antalet stenskott.

För att trafiken ska flyta finns signalvakter på plats.

- Man kan få vänta några minuter när mötande trafik släpps fram. Jag tycker inte att det är hela världen, säger Göran Eriksson.

En del undrar varför beläggningsarbeten sker precis under semesterperioden då det är som mest trafik på vägarna. En av anledningarna är att den tunga trafiken är mindre. Sol och jämn temperatur gör också sommaren till den absolut bästa årstiden att asfaltera.

- Vi brukar säga att beläggningssäsongen sammanfaller med badsäsongen. Det måste vara uppehållsväder och minst tio grader varmt för att resultatet ska bli bra, säger Göran Eriksson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons