Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp när du köper salladen

Annons

Undersökningen har gjorts i butiker och restauranger i 74 kommuner. Det är kommunernas miljökontor som mätt temperaturer i kylutrymmen på uppdrag av Livsmedelsverket.

Mat i butikerna förvarades ofta för varmt, i många fall rörde det sig om ett par grader varmare än rekommenderat. Som mest låg kylvaror förvarade i kyldiskar där det var tio grader varmare än den temperatur som tillverkaren angivit.

De varor som oftast förvarades för varmt var färdiga lunchsallader och gravad eller rökt fisk. Även grönsaker och färskt kött hörde till de produkter som låg för varmt ute i butikerna. Livsmedelsverket ser flera problem med livsmedelsbranschens bristande kontroll av temperaturen i sina kylar.

- Förutom ökad risk för matförgiftning leder de höga temperaturerna till att hållbarhetstiden som står på förpackningen inte stämmer, säger Marianne Boysen, projektledare på Livsmedelsverket.

Undersökningen har gjorts för att få en bild av hur landets butiker och restauranger sköter sin hantering.

- Branschen måste bli bättre på att kontrollera sig själv. Tyvärr finns det en kunskapsbrist när det gäller att hålla temperaturerna som livsmedelstillverkarna angivit, säger Marianne Boysen.

Undersökningen har även kontrollerat hur butiker och restauranger följer reglerna för varma livsmedel som färdiglagad mat på restauranger och grillat kött i butiker. I en fjärdedel av fallen var temperaturen lägre än lagstadgade 60 grader, vilket kan innebära en risk för att sjukdomsalstrande bakterier gynnas.

I Dalarna har undersökningen gjorts av kommunernas miljökontor i Avesta, Falun, Gagnef, Leksand, Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons