Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp i backarna

Annons

- Det är inte rekordtidigt, snarare skulle jag vilja kalla det normaltidigt. Genom åren har det varit ganska vanligt att vi öppnat någon åkning till allhelgonahelgen. Sett över en längre period så har vi alltid öppnat någon gång under perioden 25 oktober till 25 november, vanligast 5-10 november, säger Lindvallens anläggningschef Jonas Mareniusson.

I höst har det så här långt sett ut att bli en tidig vinter. Sälenfjällen har redan ett par-tre decimeter natursnö.

Det har varit en hel del kalla nätter och dagar då det gått att köra snökanoner med bra effekt.

- Dessutom har vi haft dagar med riktigt milt väder då snön töat ihop och sedan frusit till en bra botten i backarna.

I Sälen var det längre tradition att öppna skidåkningen till allhelgonahelgen. Pionjärer på det området var bröderna Gerremo i Tandådalen som lade ner mycket kraft och energi på att få igång åkningen till denna helg, då många stugägare kom upp till fjällen för att rusta inför vintern.

Under de "gröna" och sena vintrarna på 1990-talet, då skidanläggningarna sprutade dyr konstsnö som sedan töade bort, sjönk ambitionsnivån att till varje pris ha skidpremiär första helgen i november.

- Vi öppnar så tidigt vi kan men vi slåss inte i onödan mot vädrets makter. I år har vi fått hjälp av vädret för att komma igång tidigt och den möjligheten utnyttjar vi förstås, för vi vet att en hel del skidsugna kommer upp till fjällen i helgen och många skolor har lov den här veckan, säger Mareniusson.

Från mitten av november gäller snögaranti i Sälenstjärnans anläggningar.

Garantin innebär att det ska finnas minst 15 backar öppna, annars kan gästerna välja att boka av och få pengarna tillbaka.

Den tidiga säsongsstarten ger förhoppningar om nya rekordsiffror i svenska fjällen. Bokningstrycket är större än rekordvintern förra året och fjällanläggningarna har kvar konkurrensfördelar, som följt av den svaga svenska kronan samt oro och terrordåd ute i världen.

- Det ser jättebra ut så här långt för oss, men vi tar inte ut något i förskott. Väder kan alltid vara nyckfullt, så än är det alldeles för tidigt att räkna hem några rekordvinster.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons