Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för oseriösa säljare

Annons

I fredags fick han ett samtal från Bloomlink. Försäljaren lät "överdrivet trevlig". Han tilltalade Lasse med namn och berättade att han skulle få en present. Detta på grund av att han deltagit i en utvärdering. Säljaren ville veta företagets adress och han fick reda på det.

Sedan berättade han att Bloomlink säljer en miljötoner som räcker tre gånger så länge som vanliga skrivarkassetter. Säljaren kände till vilket märke och vilken modell på skrivare som fanns på biblioteket. För 1 795 kronor skulle biblioteket få två tonerkassetter. Säljaren försökte få Lasse Tell att tacka ja till erbjudandet.

- Jag får inte köpa in någonting. Så jag hänvisade till min chef, säger Tell.

Då sade Bloomlinksäljaren att han redan talat med chefen och han hänvisat till Lasse.

- Det lät som om min chef redan hade godkänt någonting. Det lät helt emot hans filosofi, säger Lasse Tell.

Det blev ingen beställning, när han och bibliotekschefen pratat ihop sig så kom det fram att säljaren hade lyckats få fram uppgifter om skrivaren och hans namn och det utnyttjade han när han ringde till Lasse.

Biblioteket ville inte ha Bloomlinks erbjudande och detta klargjorde bibliotekschefen i ett samtal med färgpulversäljaren. Om bolaget ändå skulle skicka tonerkassetter och fakturor så skulle det bli en polisanmälan.

Men det finns redan flera polisanmälningar mot Bloomlink och dess moderbolag Critiva.

- De är i skojarbranschen, myndigheterna har ganska lång startsträcka så det har ännu inte gått till domstol, säger Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk handel.

Han tvekar inte att säga att bolaget använder bedrägliga metoder.

- Vi får påringningar dagligen. Bolaget försöker hos riksdagen, polisen, tullen, småföretag, rubbet, säger Malmlund.

Han säger att de tar bra betalt för sina produkter. Varorna de säljer är antingen piratkopior av tonerbolagens varor eller originalvaror som bolaget säljer till höga priser.

Ett företag som beställt tonerkassetter fick en faktura på 3 800 kronor. Hos kontorsvaruhandlaren Svanströms fanns exakt samma varor för 1 100 kronor, berättar Dick Malmström.

Svensk handel har Bloomlink på sin bevakningslista, men varnar ännu inte för bolaget officiellt. Svensk handel anser sig inte ha tillräckligt många belägg för att gå ut med en varning.

Fotnot: Utöver de två ovannämnda bolagen har Svensk handel ytterligare fem tonerförsäljare på sin bevakningslista: Millennium computor system, Scantec, Natec, Atlantic laser team och European toner system.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons