Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för fästingar!

Annons

Fästingen kan bli uppåt fyra millimeter stor och har en levnadstid på två-tre år. Innan fästingen börja suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret.

Saliven innehåller ett bedövningsmedel som gör att sticket blir smärtfritt. Vilket kan innebära att fästingen trillar av innan man hunnit märka den.

Därför är det viktigt att man undersöker sin kropp noga när man har varit i ett riskområde.

De största riskområdena är Götaland och Svealand och delar av skärgården i Uppland. Men även Västerbergslagen och Dalarna kan hysa fästingar.

- Man kan se en tendens att fästingarna har börjat komma mer och mer de sista åren. Riskzonen går numera norr om Dalälven.

- För tio år sedan fanns det knappt några fästingar här. Man tror att det beror på en temperaturökning och ett fuktigare klimat, säger Ulf Persson vid apoteket Liljan i Ludvika.

Skuggiga, fuktiga platser, lövskogar och i tät undervegetation, det är där fästingarna trivs som bäst.

- Ett bra sätt att skydda sig är att klä på sig ordentligt om man vet att man ska befinna sig där det finns mycket fästingar, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom vid Falu lasarett.

- Myggpreparatet skyddar i viss mån mot fästingar. Det är en ny rekomendation som har kommit. Skulle man upptäcka en fästing gäller det att plocka bort den så fort som möjligt säger Maud Glad på Grandgärde vårdcentral.

- Greppa om den så nära huden som möjligt och dra rakt ut, så att man får med hela fästingkroppen. Det finns särskilda fästingpincetter att köpa på apoteket som är väldig bra. I förebyggande syfte kan man gå till vårdcentralen och få en vaccination, fortsätter hon.

- Vaccinationen omfattar tre injektioner. Efter de första två som tas med tre månaders mellanrum, har man skydd för endast en säsong. Den tredje tas efter ett år. Sedan behövs en påfyllnadsdos var tredje år för att behålla skyddet.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons