Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för falska sedlar!

Annons

Från i somras och framåt har vaktbolaget Securitas sett en markant ökning av framför allt falska femtiolappar i Falun. Men även falska hundralappar är i omlopp på stan och numren på många av sedlarna är identiska.

- Det stämmer att vi i tisdags fick in en falsk femtiokronorssedel, vars nummer överensstämmer med flera av de tidigare inlämnade femtiokronorssedlarna, säger utredningschef Margareta Tjärnström vid Falupolisen.

Hos polisen ligger sedan tidigare flera anmälningar om falska sedlar från Securitas, affärer och privatpersoner. En del av sedel-ärendena är slutredovisade medan andra fortfarande utreds.

Det är framför allt tre nummerkoder som återkommer på sedlarna, vilket tyder på att de gjorts i någon form av kopieringsapparat. I övrigt skiljer de sig från äkta sedlar bara genom ett något mindre format, och så förstås avsaknaden av vattenmärke och silvertråd.

Bland de affärsföretag som hittills drabbats och anmält falska sedlar till polisen märks Ica Supermarket, Lindex och Dalabuss. Därtill

kommer en rad privatpersoner, som på det här sättet blivit blåsta på sina pengar i Falun den senaste tiden.

- Det är alltid mer eller mindre falska pengar i omlopp ute i samhället, och tyvärr kan varken banken eller någon annan lösa in dem, förklarar SEB:s kontorschef Jan Fällman i Falun.

Det gäller därför att se upp, då den som råkar få en falsk sedel själv får ta förlusten. Detta oavsett om det gäller femtio-, hundra-, femhundra- eller tusenkronorssedlar.

- Bäst skyddar man sig genom att använda betalkort i stället för pengar, rekommenderar Jan Fällman på SEB i Falun.

Dessutom är det heller ingen risk att få ut några falska pengar i sedelautomaterna. Falska sedlar som når banken stoppas alltid där och dras av från det företag som lämnat in dem.

- För en lekman är det ofta svårt att upptäcka en falsk sedel, men affärsfolk som hanterar mycket pengar brukar känna det på papperskvaliteten, förklarar Jan Fällman.

Vattenmärket, silvertråden och känslan i handen är också de tre ting Riksbanken rekommenderar folk att kontrollera för att slippa drabbas av penningförlust på grund av falska sedlar.

Fotnot: De falska sedlar som hittats i Falun har följande nummer:

6450783694

2760523048

8200670066

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons