Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för elfaran

Annons

- Personalen får uppgifter de inte har kompetens för. Respekten för elfaran är borta, säger Mats Jonsson, som arbetar med information och utbildning om elsäkerhet.

Även i andra branscher blir el-olyckorna med lekmän inblandade fler och fler. Sedan början på 90-talet har de ökat med 30 procent, enligt Elsäkerhetsverkets statistisk.

- En tydlig trend, konstaterar Mats Jonsson, som nu vill uppmärksamma både arbetsgivare och anställda på problemet.

Han tycker att det är hög tid att företag, men även kommuner och landsting, ser över sina rutiner när det gäller elarbete.

Små och medelstora arbetsplatser har inga elektriker anställda. Det är inte ovanligt att någon i personalen ger sig på den trasiga sladden, kopieringsapparaten eller kaffebryggaren. Säkringar ska bytas och skydd ska återställas.

Mats Jonsson poängterar hur viktigt det är att arbetsgivarna ser över de anställdas kompetens. Vem är det egentligen som åtgärdar fel som uppstår? Har han eller hon utbildning för det? När måste en fackman kallas in?

- Dessutom är det viktigt att elanläggningar och apparater sköts enligt anvisningarna.

- För starkströmsanläggningar finns särskilda föreskrifter. Men kunskapen om dem är närmast obefintlig, inte minst hos många arbetsgivare, säger Mats Jonsson.

Drygt 40 procent av elolyckorna i jobbet beror, enligt Mats Jonsson, på bristande tillsyn och underhåll.

- Många anläggningar har sådana fel och brister att de utgör en omedelbar fara, varnar han.

Varje år omkommer sex personer i elolyckor i Sverige. Men el kan också ge ge allvarliga brännskador och bestående skador på muskler, njurar och lever. Det finns också forskning som tyder på risk för hjärnskador.

Jämfört med många andra länder är elsäkerheten mycket hög i Sverige. Mats Jonsson tror att det, paradoxalt nog, är en förklaring till att vi glömt bort riskerna:

- Generellt sett är kunskapen om elfaran låg, säger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons