Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp - du kan tjäna för mycket

Annons

Vid studiestödsreformen 2001 fördubblades fribeloppet till cirka 93 000 kronor per år.

- Fribeloppet höjdes för att ge folk en möjlighet att inte låna så mycket pengar, säger Thomas Kierkegaard, kontorschef på CSN i Falun.

Inkomsten räknas ut som den sammanlagda inkomsten av tjänst, näringsverksamhet och kapital.

Enligt Thomas Kierkegaard är inkomst av kapital något som flera missar att räkna med. Det kan handla om exempelvis reavinst på aktieaffärer och/eller försäljning av bostadsrätter.

För den som oavsiktligt eller avsiktligt inte anger korrekt inkomst kan det kännas rejält i plånboken när CSN kör sin efterkontroll och upptäcker att man tjänat över fribeloppet och därmed tagit ut för mycket i studiemedel/lån. Beslutet görs då om:

- Man får betala tillbaka pengarna plus ränta och det blir dyrt, säger han och berättar att det vid efterkontroller för 2002 års taxeringar upptäcktes att 15 700 studenter i landet fått ut för mycket pengar.

Kierkegaards råd till studenterna är att meddela sin inkomst till CSN korrekt och kolla så att den inte överstiger fribeloppet.

- Det är viktigt att meddela detta, återkrav är inget kul, säger han och påpekar att studenterna själva inte behöver räkna.

- De behöver bara meddela CSN ändrad inkomst så räknar vi ut hur mycket man får i studiemedel.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons