Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se hit, Europa!

Annons

Informationsblad kring idén har delats ut bland lokala föreningar. I september är det meningen att ett informationsmöte ska hållas i Wasasalen. Det är Tröskverksmuseets vänner som står för idén och visionen. Idén till bynätverket växte fram ur EU:s gemenskapsprogram Leader II och kom att omfatta vissa delar av Italien, Portugal, Spanien och Nederländerna.

Villages of tradition har utvecklats till en gränsöverskridande organisation där man ansöker om att få bli medlem. Byarna/regionerna marknadsför varandra och träffas årligen för att diskutera vidare utbyggnad.

Kravet för medlemskap är ett lokalt museum. Där kommer det blivande Tröskverksmuseet med kringarrangemang in i bilden. Vidare lokalt hantverk - hemslöjd som tillverkar och säljer produkter - bed and breakfast-boende på lantgård, möjligheter till mat och dragna vandringsleder. Krav som Hjortnäs och Sunnanäng inom en tid kan tillgodose. Med lite fantasi kan även andra näringar i byarna bli aktuella, som exempelvis sommarkafé, vandringsleder med olika tema och kulturvandringar.

Ordförande i Leksands centrala byaråd, Lasse Nygård, ser positivt på de internationella tankarna.

- Vad jag vet finns ingen ort i Sverige med i något liknande. Allt som kan höja värdet av byar är bra. Jag ska hjälpa dem med ansökan.

Om det i så fall finns EU-pengar att hämta för Hjortnäs och Sunnanäng vill inte Nygård säga för mycket om i dagsläget.

- Vi får börja med förstudier. Mindre projekt får med tiden växlas upp till EU-projekt ute i Europa. Tanken är intressant att byar på det här sättet stöttar varandra i turistiskt hänseende.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons