Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Se efter vad ungarna gör"

Annons

Nu vill hon göra alla föräldrar till tonåringar uppmärksamma på vad deras barn kan råka ut för.

Häromdagen höll hon ett informationsmöte i Floda församlingshem och berättade bland annat om sina egna - och hennes sons - erfarenheter av missbruk.

Till mötet kom 20 personer, varav 19 kvinnor...

- Vi måste se efter vad ungarna gör. "Det är väl inte så farligt om de tar ett par öl", menar en del. Men en mellanöl är lika mycket som en snaps. Inte bjuder man väl sin 13-åring på en sådan, sade Lena Fast.

Hon berättade också att öldrickande - liksom tobaksrökning - bland unga ofta leder till bruk av hasch.

- Det är viktigt att vara en förebild, att vara konsekvent och att vara observant på de tecken som en begynnande missbrukare uppvisar, framhöll hon och berättade att hon själv blundade när hon såg de första tecknen hos sin missbrukande, numera 30-årige son.

- Jag tryckte på skyddsknappen och blev medberoende, sade hon.

Tecknen kan vara bland annat extrem trötthet, skolkning, att gamla hobbies glöms, att de börjar ljuga till sig pengar, att de inte vill tala med föräldrarna eller att de plötsligt skaffar nya kompisar.

- Är kompisarna äldre bör man vara misstänksam, uppmanade hon.

Lena Fast vill inte skrämmas alltför mycket. Hon vet att det bara är någon enstaka procent av dem som börjar med lätt narkotika som blir fast i fällan. Men de som gör det råkar ofta väldigt illa ut. De hamnar snart i beroende av starkare och dyrare preparat. Det i sin tur betyder behov av mer pengar, som inte kan fås på annat sätt än genom inbrott och stölder.

- Det är viktigt att alla hjälps åt när någon börjar spåra ur. Kontakta föräldrarna om ni ser något misstänkt. Den som blir uppringd ska inte bli förbannad. Det var ingen som ringde till mig och så gick det som det gick, sade Lena Fast.

- Min son har ingenting emot att jag berättar offentligt om honom. Han inser själv att han hamnat i ett helvete och han är bara glad om han kan hjälpa andra att inte hamna där, förklarade hon.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons