Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se "din" åkare gå i mål

Annons

Informationsteknikens utveckling gör det från och med årets Vasalopp möjligt att se "sin" åkares målgång på stillbild för den som har en telefon som är förberedd för mms och har abonnerat på denna överförings-

metod.

- Redan nästa år kan det vara möjligt att abonnera på rörliga bilder och inte enbart från målgången utan även från kontrollerna, men det beror på Vasaloppet som är uppdragsgivare, säger Bo Ohlén vid IBM, en av huvudsponsorerna. Hittills i vasaloppsveckan har 450 beställningar på målbilder gjorts från Öppet spår, 200 från Tjejvasan och 100 från Kortvasan.

Först kom wap-telefonen år 2000. I fjol kom genombrottet för sms-meddelanden från Vasaloppet. Genom att beställa tjänsten kunde den som ville få alla mellantider och sluttiden i form av sms, som också berättar beräknad tid i mål efter varje "mellantid" som registrerats vid kontrollerna.

Det som banat väg för både denna möjlighet och möjligheten att få en målbild sänd till telefonen, är de datachip som alla åkare bär runt vristen under loppet.

- Chipet gör det möjligt. Utan chip varken åktid eller bild, säger Bo Ohlén. För den som redan idag har ett abonnemang som möjliggör att beställa bild, text och ljud från målgången i Vasaloppet, kostar det 10 kronor per beställning.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons