Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schyman drog storpublik

Annons

Vänsterpartiet Dalarna anordnade en hel dags valupptakt i Falun i lördags.

Ett hundratal personer samlades på Medborgarplatsen för att lyssna på vänsterpartiets partiordförande Gudrun Schyman.

- Tänk på var ni har hjärtat. Jag lovar att ni har det till vänster, sade hon.

Vänsterpartiet satsar hårt på att locka till sig väljare i år. Det visade Gudrun Schyman i sitt tal i lördags.

Först gick hon till hårt angrepp på moderaterna. Framför allt kritiserade Schyman det moderata förslaget om skattesänkningar. Detta förslag skulle innebära att 110 miljoner kronor försvinner i Dalarna, och det skulle betyda nya nedskärningar inom skola, vård- och omsorg, sade Gudrun Schyman.

Hon frammanade en bild av förvirrade barn och gamlingar som går omkring med prislappar på sina huvuden och söker den bästa skolan och ålderdomshemmet.

Enligt vänsterpartiet bör det vara behovet som styr valet av skola och omsorg och inte exempelvis området där man bor.

Socialdemokraterna fick också hård kritik. Gudrun Schyman uttryckte sin oro för utvecklingen av socialdemokraternas politk, som tillsammans med moderaterna propagerar för Sveriges anslutninin till EMU. Sedan anklagade hon socialdemokraterna för att stjäla idéer från tidigare överenskommelser med vänsterpartiet:

- Hälften av socialdemokraternas vallöften finns redan intecknade i budgeten.

I själva verket handlar det om vänsterpartiets förslag, enligt Gudrun Schyman. Som exempel nämnde hon bland annat beslutet om förlängt studiebidrag från nio till tio månader.

Därefter presenterade Gudrun Schyman vänsterpartiets vallöften. Bland annat skulle man ge mer pengar till kommuner och landsting för att anställa fler inom den offentliga sektorn, mer rättvisa löner för män och kvinnor, högre löner inom kvinnoyrken, samt att pensionerna skulle återställas till 1990-års nivå.

Efter Gudrun Schyman var det riksdagskandidaten Anders Wiklunds tur att tala om vänsterns politik. Men då hade de flesta gått hem.

- Folk kom hit för att lyssna på Gudrun. Jag är här bara för att backa upp, sade han.

På en presskonferens på Marianns Café senare under eftermiddagen berättade Gudrun Schyman om att vänsterpartiet satsar på att även få invandrade personer att engagera sig i valet i år. Man ska intressera dem för politik är att komma i direkt kontakt med dem i invandrartäta områden.

- Och det är något som även vänsterpartiet i Dalarna har satsat på, berättade Anders Wiklund.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons