Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schwarzenegger vill besöka Sverige

Annons

Sent på onsdagen tog Arnold Schwarzenegger emot Fredrik Reinfeldt.

Sent på onsdagskvällen, svensk tid, poserade de båda ledarna inför fotografer framför flaggor från sina länder i representationsbyggnaden Leland Stanford Mansion i Kaliforniens huvudstad Sacramento.

Sedan stängdes dörrarna för ett enskild möte mellan de båda konservativa politikerna med liberala och gröna agendor.

Inför resan västerut sade Reinfeldt att Schwarzenegger är "oerhört intressant som guvernör för den delstat som hunnit mycket längre i klimatfrågan än övriga USA" .

Schwarzenegger å sin sida har sagt att han vill göra miljörörelsen hipp. I amerikanska medier berättar han gärna hur han bytt sin bensinslukande bil mot en som går på biodiesel, hur han gått emot de republikanska partikamraterna för att få igenom lagar om minskade utsläpp och om sin vision att lösa klimatkrisen.

Det senaste året har den tidigare kroppsbyggaren och skådespelaren skrivit under flera gröna dokument. Ett av dem, AB|32, lagstadgar att Kaliforniens utsläpp av växthusgaser ska ha minskat med 25 procent (det vill säga vara på 1990 års nivå) till 2020 och med ytterligare 80 procent till 2050. Det är den tuffaste miljölagen i USA, om den efterföljs kommer atmosfären här ha sluppit mer än 170 miljoner ton växthusgaser fram till 2020.

Ett annat dokument skrevs under i februari. Genom det skapar delstaterna Kalifornien, Arizona, New Mexiko, Oregon och Washington ett miljösamarbete för västra USA. Inom kort ska delstaternas guvernörer sätta gemensamma utsläppsmål.

TT

Mer läsning

Annons