Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerveteranen Jan är ingen främling för tjejerna i The Honeydrops

Annons

Att påstå att de båda unga tjejerna i The Honeydrops och den mer garvade melodifestivalveteranen Jan Johansen känner varandra väl är närmast en underdrift.

När trion sammanstrålar i Lugnets foajé mellan de inledande repetitionspassen på tisdag eftermiddag utbryter ett slags familjärt pratkvarnskalas där ämnena sträcker sig från jeans med punkiga säkerhetsnålar i till rökvanor till thailändska semestrar och Ace of Base-Uffes privatekonomi.

- Jag och Zarahs pappa är mer eller mindre uppväxta tillsammans i Segeltorp i Huddinge, och han var med i Magnum Bonum. Malins pappa Fredrik lärde jag också känna lite senare, och han var ju med i Noice, berättar Jan Johansen.

- Och så är vi grannar i studion, inflikar Malin von Gerber.

- Och jag har faktiskt också varit med i Magnum Bonum, och åkt på turné med dem, fortsätter Johansen.

- Det var nog ungefär lika stort för mig då som det här på fredag kommer vara för er två, tillägger han med en liten nick mot tjejerna.

Tjejerna i The Honeydrops ställer upp i melodifestivalen med låten "It takes 2", en låt som enligt SVT är skriven av Zarahs pappa Mats Hedström. Men det där är inte helt sant.

- Vi har skrivit den tillsammans med honom. Alla låtar vi gjort har vi skrivit tillsammans, förklarar Zarah med en gest mot Malin.

När de blev antagna till festivalen hette tjejernas popduo Parachutes, men de har helt nyligen bytt namn. Och så där otroligt länge har de inte gjort musik tillsammans.

- Det är ett år ungefär, säger Zarah.

- Men vi har känt varandra hela livet, säger Malin.

Naturligtvis kan "farbror" Jan Johansen inte låta bli att lägga sig i och vara värst.

- Jag har sett dig när du var nyfödd, säger han triumferande till Zarah.

Sedan följer han upp med ett dråpslag som inte bara är elegant, utan också totalt omöjligt att försvara sig mot:

- Och så har jag bott granne med din mamma i Hägersten...

Jodå, det är ganska uppenbart att de tre artistkollegerna diggar och känner varandra rätt bra privat också.

Men även när det gäller scenerfarenhet ligger förstås flickorna i lä jämfört med pop- och rockräven Jan Johansen. The Honeydrops har inte gjort särskilt många spelningar inför helgens direktsända tevekalas.

- Vi har uppträtt på hennes skola någon gång, och på min skola någon gång, berättar Zarah.

- Och så på ungdomsgården i Huddinge. Då kom det ungefär 20 personer...

- Ha! utbrister Jan Johansen.

- Jag spelade minsann på en krog en gång och det var noll personer i publiken för de hade inte annonserat.

- Jag har sjungit Eagles på min pappas bröllop, säger Malin von Berger.

- Och jag sjöng "Kärleken är" på skolavslutningen, säger Zarah Hedström.

Slut på erfarenhetsdiskussionen. Eller? Nja, Jan Johansen kommer plötsligt på att ett litet samarbete nog vore på sin plats.

- Ni får vara med och köra på vår nästa spelning, lovar han.

- Nähä! protesterar Malin kaxigt.

- Efter fredag blir det ni som får spela förband åt oss.

Jan Johansen gjorde sin första melodifestival 1995 med "Se på mig" och årets festival är hans tredje i ordningen. Men redan för sju år sedan hade Johansen relativt god yrkesrutin, och han har också en del goda råd att dela med sig av till tjejerna inför fredagen.

- Det gäller att indoktrinera sig själv, att intala sig att det bara är "huset" i Huddinge man ska spela på. Så tänkte jag 1995, att "det är bara en spelning vilken som helst", berättar Jan.

- Det är bara ni och kamerorna på fredag, kom ihåg det, bara ni och kamerorna. Publiken som är här kommer tycka ni är skitbra och applådera både innan ni går på scenen och efter det att ni är klara.

- Det är lugnt, det här...

Han erkänner dock att ingen rutin i världen hindrar nervositeten från att smyga sig på när det väl blir dags att sjunga för två-tre miljoner tv-tittare och storpublik på plats i hallen.

- Det där kommer man aldrig ifrån. Jag blir alltid torr i halsen och skakig och så börjar hjärtat dunka innan jag går in på scenen.

Och ni tjejer, hur känns det så här efter första repet?

- Det känns bra. Men det är ju lite pirrigt och så, tycker Zarah.

Har ni hört varandras låtar?

- Vi har inte hört Jans, säger tjejerna.

- Men jag har hört deras, säger Jan.

Och vad tycker du om den?

- Jag tycker det är bra pop. Inte den sorts musik man kanske kan vänta sig att det ska vara, med tanke på deras ganska låga ålder. Det är mogen pop.

- Det var nog den bästa beskrivningen jag hört hittills, kommenterar Malin.

Men det låter lite konstigt att ni inte hört Jans låt, trots att ni känner varandra och är grannar i inspelningsstudion hemma i Stockholm...

- Äh, han är ju aldrig i studion, han är bara käääääär, retas Malin.

Kanske var det den nyvunna kääääärleken som fick Jan Johansen att tacka ja till melodifestivalen i år. "Sista andetaget" heter i alla fall låten sångaren tävlar med, och den är skriven av Danne Attlerud och Thomas Thörnholm.

Flipp eller flopp för schlagerpolarna Jan Johansen och The Honeydrops respektive låtar? Inte förrän sent på fredag kväll vet vi svaret.

Mer läsning

Annons