Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagern fortsätter locka publiken

Annons

SVT lyckades med sin målsättning. 3 045 000 tittare såg första deltävlingen av Melodifestivalen från Leksand enligt tittarstatistik från MMS. Det är andra året i rad som premiärsändningen visar på en liten dipp i tittandet från rekordet 2004 med knappa 3,3 miljoner tittare. Förra årets premiär sågs av 3,17 miljoner.

- Med tanke på att OS pågår och många redan tittar mycket på tv, så är vi oerhört nöjda med den här siffran. Jag är jätteglad, säger Christel Willers, projektledare för Melodifestivalen.

- Vi hade ju hoppats på över tre miljoner, och nu blev det så. Även om skillnaden är marginell från till exempel 2,95 miljoner så låter det ju trevligare, fortsätter hon och skrattar.

Men nästa vecka finns det risk att siffrorna blir lägre. På grund av OS startar schlagersändningen från Karlstad en timme tidigare och sänds i tvåan istället för ettan.

- Vi hoppas ju verkligen att folk kommer att hitta oss då, så att de inte slår på sina tv-apparater klockan åtta när det bara är en halvtimme kvar.

Intresset för låtarna i sig är också stort. De sånger som går vidare till finalen i Globen samt Andra chansen får framföras offentligt och säljas först den 13 mars, dagen efter Andra chansen. Men redan på måndagen fanns otillåtna mp3-versioner av låtarna i den första deltävlingen tillgängliga via fildelningssajter på nätet. Troligen har de kopierats från den digitala tv-sändningen och sedan spridits av privatpersoner.

- Vi har varit otroligt försiktiga med låtarna som vi har med i tävlingen, så inget har kommit härifrån i alla fall, säger Christina Bredberg på Andreas Johnsons skivbolag Warner.

Bert Karlsson, som har den andra vinnaren Linda Bengtzing i sitt stall, låter uppgiven när han får höra att "Jag ljuger så bra" redan går att ladda ner:

- De som lägger ut låtarna borde spärras in och krävas på en miljon i skadestånd. Så gör de i andra länder.

TT Spektra: I och med att Linda Bengtzings låt redan finns på internet så kan ju de som laddar ner den lyssna in sig på den på ett helt annat sätt än de låtar som går vidare från sista delfinalen. Kan det här rentav innebära en fördel?

- Nä, det tror jag inte ändå. Publiken kommer ändå att hinna höra de andra låtarna många gånger, säger Bert Karlsson. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons