Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schism inom turism

Annons

Idre Turism skiftade hastigt vd i tisdags. Då fick Peter Emretsson, som sagt upp sig, gå hem och Johnny Granlund tog över vd-posten i Idre Turism. Det med ambitionen att kommunen ska säga ja till en förlängning av det avtal som finns om driften av kommunens turistbyråer. Är parterna överens senast den sista juni, då fortsätter Fliesbergs Outdoor som kommunens turistentreprenör i ytterligare två år.

- Avtalet säger att båda parter ska vara överens för att en fortsättning ska ske och vi vill gärna fortsätta, säger Johnny Granlund.

Granlund antyder därmed att driften kan behållas, då man ska vara överens om det ena eller det andra alternativet. Arbetsutskottet tog inget beslut, men enligt uppgift finns det stöd för en fortsättning

Vid kommunstyrelsens senaste arbetsutskott argumenterade Granlund för ett fortsatt samarbete och förklarade att det även fanns en lösning för Grövelsjön.

- Jag hoppas att Grövlans Handel ska kunna fungera som turistbyrå för området, säger Johnny.

- Mitt engagemang i Idre är långsiktigt och jag är beredd att driva verksamheten i två år till. Därefter ska jag kunna lämna över till andra företag som då byggt upp en egen verksamhet.

Nu kommer det dock fram missnöje med hur verksamheten fungerat och då framförallt i Grövelsjöområdet.

En lista har cirkulerat mellan företagare som ber kommunen tänka om vad gäller turistbyråentreprenören.

- Vi vill ha ett fungerande samarbete, men känner inte den tilltron till Fliesbergs Outdoor, säger Lars Ekstrand på Mon Gård i Storbo.

- Det är företagare i Grövelsjön och det området som är besvikna, menar Johnny Granlund.

- Nyckeln till den nödvändiga framtidssatsningen har istället Idre Fjäll och Lars Axelsson.

Där kan inte Granlund räkna med det stöd han söker.

- Vi kommer att informera kommunen om att vi kommer att verka för att det hittas en annan turistsamordnare i kommunen, säger Lars Axelsson.

Ytterligare en motgång för Granlund är att ingen av kommunens fyra turistbyråer eller Idre Turism finns representerade i det turistråd som nu bildats. Där finns däremot Idre Turism avgående vd Peter Emretsson, men då på en plats för Företagarna.

- I turistrådet är det bara organisationer som finns representerade, förklarar Nina Fjätvall, som är ordförande i den nybildade interimstyrelsen där Lars Axelsson är vice ordförande.

Det som nu närmast ska ske är att kommunstyrelsen ska bestämma sig för om kommunen vill fortsätta samarbetet med Fliesbergs Outdooor eller om det ska förhandlas fram en ny entreprenör. Något som i så fall kan medföra en betydligt högre avgift än de 2,2 miljoner kronor som kommunen i dag betalar för verksamheten.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons