Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schenker inför drogtester

Annons

Transportföretaget Schenker har 40-talet anställda i Borlänge. Dessutom anlitas olika åkerier. Företaget har nu centralt tagit beslut om att på olika sätt verka för ökad trafiksäkerhet.

En av metoderna är systematiska alkotester i egen regi på terminalområdena. Distriktschef Rolf Andersson i Borlänge tycker att det är bra:

- Det har funnits en drogpolicy länge. Nu blir det lite tydligare. Vi har fått facket med på att godkänna tester, säger Rolf Andersson.

Och konstaterar att det i dag inte är så svårt att få igenom sådana här saker, då många är medvetna om hur viktig säkerheten är.

Han tycker det är bra med en kraftfull markering, att alkohol inte accepteras i arbetet:

- Förr var det här ett större problem på flera håll, som till stor del försvunnit. Men det förekommer säkert i dag också, i smyg.

Det praktiska kring hur de systematiska alkotesterna ska gå till i Borlänge har han ännu ingen information om.

Men de ska enligt Schenkers informationschef Eva Prahl omfatta både den egna personalen och de chaufförer och åkerier man samarbetar med.

Företaget ska också verka för att alkolås monteras i alla nya fordon och enhetliga regler ska utarbetas för vad som gäller vid misstanke om alkohol- eller drogpåverkad personal.

Vidare vill Schenker att ISA, intelligent stöd för hastighetsanpassning, monteras i alla nya fordon, att bältespåminnare ska vara installerade, krav kring lastsäkring med mera.

Åkerier och enskilda förare som vid upprepade tillfällen struntar i kraven är man inte intresserade av att samarbeta med.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons