Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schack-matt i skolan

Annons

Det fanns ingen Ulf Andersson eller Bobby Fischer i Söderås skola i lördags. Trots det var spänningen hög när U-DM i schack för ungdomar avgjordes.

50-talet spelare från lågstadiet upp till gymnasieålder kämpade för att erövra U-DM-plaketterna.

I Söderås var det som tur var lite mer åt det lekfulla hållet, men visst smög sig allvaret in både här och där. Spelet kom till skolan på allvar så sent som förra året. Söderås byskolas schackklubb bildades.

Glädjande inte minst för Mats Sjödin, anställd av schackförbundet. Efter Söderås har sedan ungdomsschack blommat upp både i Malung och Orsa.

- Intresset ökar över hela Dalarna, noterar en nöjd Sjödin.

Mats Sjödin menar att det är bra för dagens ungdom att inte bara sitta framför datorn. Att spela schack innebär logiskt tänkande och inte minst att ha trevligt tillsammans.

Det spelades i tre klasser. A - högstadiet/gymnasiet, B - mellanstadiet och C - lågstadiet. Där fanns spelare från Malung i väster, till Horndal, Smedjebacken, Rättvik och Avesta. Att Söderås skola nu fick arrangera distriktsmästerskapen var givetvis en fjäder i hatten. Redan förra året tog skolan hem DM för lag.

Alla spelarna spelade sju ronder om max 15 minuter. Den som vann flest partier blev mästare.

- Jag började spela när jag gick i tvåan, säger en av de duktiga lågstadieeleverna, 10-årige Lewi Köppler. Det är kul att spela och man blir bara bättre.

Om knappa månaden avgörs Skol-DM för lag i Borlänge.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons