Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCB: Skillnaden mellan blocken ökar

Annons

Om det vore val i dag skulle oppositionspartierna få 55,4 procent av rösterna. De borgerliga partierna skulle bara få 40,6 procent av rösterna, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning.

Detta är en statistisk säkerställd ökning på cirka 4,1 procentenheter sedan november och på cirka 9,1 procentenheter sedan riksdagsvalet. Skillnaden mellan blocken är statistiskt säkerställd.

Skillnaden 14,8 procent är den största sedan maj 2002, då den var 15,1 procent.

Alla de fyra borgerliga partierna tappar i opinionen jämfört med SCB:s förra undersökning i november. Det enda parti som går upp är socialdemokraterna som ökar med 4,6 procentenheter jämfört med november, till 45,0 procent.

Kristdemokraterna skulle få 4,4 procent, om det vore val i dag. Det är en minskning med 1,3 procentenheter sedan novemberundersökningen. Moderaterna tappar 1,1 procentenhet och skulle få 23,9 procent. Centern skulle få 6,5 procent, en minskning med 0,6 procentenheter. Folkpartiet tappar 0,9 procentenheter och skulle få 5,9 procent.

Socialdemokraterna skulle få 45, 0 procent, en ökning med 4,6 procent sedan i november och med 10 procentenheter sedan valet. Vänsterpartiet tappar en halv procentenhet och skulle få 5,0 procent medan miljöpartiet ligger kvar på 5,5 procent.

Gruppen övriga skulle få 4,0 procent, en svag minskning sedan novemberundersökningen. Sverigedemokraterna utgör cirka tre fjärdedelar av den gruppen.

Samtliga partier, inklusive gruppen övriga, tappar väljare till socialdemokraterna jämfört med valresultatet. Mest tappar moderaterna, som förlorat 1,6 procent av sina väljare till s. Folkpartiet har tappat näst flest följt av vänsterpartiet.

Även jämfört med SCB:s senaste undersökning i november tappar alla riksdagspartier till socialdemokraterna. Även här är det moderaterna, folkpartiet och vänsterpartiet som tappar mest.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog är nöjd med SCB:s siffror och tycker att de bekräftar utvecklingen efter valet.

Hon syftar bland annat på utförsäljningar, privatiseringar och förändringar av trygghetssystemen.

Hon tror inte att de goda siffrorna för socialdemokraterna kommer att förhindra en nödvändig omprövning av politiken.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är inte lika nöjd med siffrorna.

De siffrorna visade på att skillnaden mellan blocken är väldigt liten.

TT: Visar det att ni inte borde ha gått med på att slopa fastighetsskatten och förmögenhetsskatten?

Undersökningen genomfördes som telefonintervjuer med ett riksomfattande, slumpmässigt urval som omfattade 9|426 röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

TT

Mer läsning

Annons