Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scania-vd:s jättelön väcker ilska i Falun

Annons

Han är inte förvånad över att vd:ns ersättningar väcker starka reaktioner på fabriksgolvet.

-Det är klart att folk undrar hur en människa kan få ut sådana här summor. Och själva får de inte en spottstyver, säger Torbjörn Pedersen.

Efter beskedet om att Scanias tillverkning i Falun läggs ned 2008, har produktionen sjunkit. Något som fått effekter på andra håll i koncernen.

Förra veckan var vd:n Leif Östling på besök i Falun. Han kom med beskedet att det inte blir några extrapengar, bonusar eller dubbla löner till de anställda. Sedan dess har Scania också meddelat att man försöker rädda kvar 150 arbetstillfällen i Falun genom att andra företag tar över delar av tillverkningen.

- Vi försöker få upp motivationen igen. Men vårt jobb blir inte lättare av att folk får de här nya uppgifterna slängda i ansiktet, säger Torbjörn Pedersen.

Den här veckan presenterades Scanias årsredovisning. Där framgick att vd:n Leif Östlings fasta lön ökat med 30 procent till 6,5 miljoner kronor under 2005.

Men totalt ökade ersättningen till Östling med 90 procent under året. Den främsta förklaringen till det var att vd:n löste in en så kallad personaloption.

Det betyder, enkelt uttryckt, att vd:n som en anställningsförmån fått rätt att köpa loss aktier i företaget till ett visst pris. Om aktiekursen stigit blir det en bra affär. I Östlings fall 20,5 miljoner kronor före skatt.

Som många andra företagsledare har Leif Östling också en bonuslön. Hur stor den blir, beror på hur det gått företaget. Förra året hamnade Östlings bonus på 9,9 miljoner kronor. Scania satte också av 7,2 miljoner kronor till vd:ns pension.

-Att folk tjänar så här stora pengar speglar den bistra verklighet vi lever i. Personligheten har jag svårt att acceptera det, säger Torbjörn Pedersen och konstaterar att Scanias vd defintivt inte är ensam om sin höga ersättning.

-För 20-30 år sedan såg det inte ut så här. Då tjänade de bäst betalda cheferna högst 15 manslöner. Nu är lönerna så osannolikt höga att vi har svårt att greppa det. Det finns inga gränser längre, säger Torbjörn Pedersen.

15 "manslöner" skulle i Scanias fall ge vd:n en årslön på cirka fyra miljoner kronor.

KÄLLA: DAGENS INDUSTRI, TT M. FL. INGER WALLIN

Mer läsning

Annons